New High Light.

Vitalkost- Råt er godt 

Når vi tilbereder vores mad, mister den mange af de livsnødvendige mineraler, vitaminer og enzymer, fordi disse stoffer ofte er følsomme over for varme.

Vores forfædre tilberedte kun maden minimalt og kun for at hjælpe på fordøjelsen.  At varme, koge eller stege maden er en forholdsvis ny vane, set i forhold til menneskets historie.

Så tilbered din mad så skånsomt som muligt, –  og spis så meget som muligt i rå tilstand. 

Utilberedt mad, grøntsager og friske frugt er blevet benyttet i tusinder af år og stadig den bedste måde, man kan tilføre kroppen de livsnødvendige næringsstoffer på.

Nu med…..Færdiglavet industrifremstillet juice er ofte fremstillet fra koncentreret varmebehandlet frugtsaft. Men ved disse høje temperaturer, ødelægges de vitale enzymer og vitaminer.

Således er færdiglavet juice meget kulhydrat/sukker rige uden at tilføre de vitaminer man ellers kunne forvente af frugtsaft.

Som kompensation ses ofte tilsætning af kunstigt C-vitamin, som erstatning for C-vitamin der forsvandt under produktionen.

Det er i denne sammenhæng at man omtaler kulhydrater som “tomme kalorier”. At kalorier er “tomme”, er absolut ikke fordi de ikke giver energi og kalorier, men fordi at de ofte er industri forarbejdet og/eller tilsat. “Tomme” er de kaldt, da de bidrager organismen meget begrænset med enzymer, mineraler og vitaminer… 

Hvis vi lever af industrifremstillet færdiglavede og indpakkede madvarer og drikke, der måske har ligget på supermarkedets hylder i ugevis og har holdbarhed i månedsvis, er indholdet af vitaminer, mineraler og enzymer begrænset. – Se i øvrigt dokumentar-filmen “super size me”.

Fra kostpyramide bliver vi anbefalet et stort indtag af basis, – ris, kartofler og kornprodukter i form af brød og pasta.

Men mennesket er nok ikke skabt til at spise disse produkter.

Indtil for omkring 10.000 år siden fandtes disse madvarer slet ikke i vores kost. 

Før udviklingen af landbruget levede de fleste kulturer i verden af en kost, der primært bestod af kød med frugter, grøntsager, nødder og frø som supplement (afhængig af årstiden).

Til trods for hvad vi har lært og blevet opdraget med, er stivelse og især kornprodukter i form af hvidt brød, pasta etc. ikke særlig velegnede som menneskeføde. 

Der til er korn, som omdannes til mel, så kraftigt forarbejdet, at det er blevet berøvet for de fleste af de næringsstoffer, som det oprindelig indeholdt. Brød og pasta er derfor ikke naturlige fødevarer.

Undgå så vidt muligt produkter lavet af mel som hvidt brød, pasta og lignende moderne madvarer.

At mindske mængden eller helst helt undgå stivelse i din kost er en af de bedste ting, du kan gøre hvis du ønsker varigt vægttab.

Desværre findes stivelse i en stor mængde færdiglavede madvarer, fordi stivelse er et af de billigste råvarer at tilsætte for producenten.

  • Endnu en god grund til at læse indholdslisterne og varedeklarationen grundigt igennem, inden du køber varen.

Undgå så vidt muligt alt, der er fremstillet af stivelse og særligt hvede, – især hvidt mel. 

Hvis du spiser kornprodukter, så vær opmærksom på, at de er økologiske, fuldkorn, grahamsmel eller evt. spirede. 

Friske frugter og grønsager er vital-kost-produkter og gode som snacks mellem måltiderne, men selvfølgelig også til morgenmaden, frokosten og som tilbehør eller i salater om aftenen.