Lidt om Zero eller light produkter.

Industri fremstillet Zero- eller light-produkter er et stærkt stigende marked. Industrien er opmærksom på stigende efterspørgsel og ser mulighed for en ekstra fortjeneste ved at lave en kalorielet variant. 

Zero- eller light-produkter kan i princippet industri-mæssigt være gjort kalorie let inden for hver af de energigivende næringsstoffer, protein, fedt, kulhydrat og alkohol. 

Et gram “alkohol” indeholder ca. 7 kcal eller ca. 29 kj.
Let alkohol eller zero har ikke tidligere været så interesant, men specielt de senere år ser vi udbud af specielt alkoholfri øl. 

Alkoholfri øl vil jeg gerne fremhæve her for et lavt energiindhold i forhold til andre øl typer, men ikke mindst som et smagfuld alternativ til søde sodavand. 

Et gram “protein” indeholder ca. 4kcal eller ca. 17 kj.
Protein reduktion er ikke interesant med mindre man pga. sygdom skal begrænse protein.

Protein giver organismen vigtige og uundværlig byggesten i form af aminosyre og skal ikke med fornuftig begrænses eller fravælges ud fra et energi reducerende synspunkt.

Protein holdige fødemidler kan tværtimod tilvælges på bekostning af kulhydrat/stivelses holdige fødemidler .

Men pas på her….  industri fremstillede fødemidler markedsføres som “protein-rige” og “fedt-fattig”. Men fedtet er blot reducere og erstattes med fortykningsmiddeler, som er baseret på stivelse / modificere-stivelse fra majs, hvede, kartofler eller lignende i ikke uvæsentlig mængde. – se evt. indhold og energitæthed i varedeklarationen på varen.

Et gram “Kulhydrat” indeholder ca. 4 kcal eller ca. 17 kj.
Kulhydrat som sød-sukker ses ofte i industrien erstattet med kunstige sødestoffer af varierende kvalitet. 

De indeholder færre kalorier, ja… Imidlertid er der indhold af kunstig sødestof som snyder din organisme i “Første respons” til at tro der er sukkersødt er på vej i mave-tarm systemet med et negativ blodsukker respons til følge.

Din krop/organisme vil fjerne en smule glukose-sukker fra boldbanen og sænke blodsukkeret en smule, således at kroppen er klar til “nye forsyninger” af glukose-sukker. – blodsukker niveauet skal nemlig almindeligvis lidt ned for at sukkerstof kan optages fra tarmen til boldbanen. 

Imidlertid udebliver det forventede sukkerstof pga. produktets indhold af kunstig sødemiddel. Blodsukkeret er indstillet til at modtage sukker fra tarmen og vil derfor sende besked til din hjerne, – og du kan fornemme en forstærket sukker trang.

I den situation skal man kunne modstå denne sukker trang og kunne afvente organismens egen blodsukker-regulering og homostase, for at zero eller light produktet egentlig er gavnlig for dig og dit ønske om vægttab.

Set i det lys har zero- og light-produkter i nogen henseende den modsatte effekt end forvente. Fordi den flytter en lille smule af blodets glukose-sukker til depot i fedtvæv i “første respons”, stik mod den forventning man har når man vælger en zero- og light-produkt….

Det er bare det du skal vide og være bevidst om når du vælger kunstigsødet zero- eller light-produkter ….men, de er meget sukkerfri i forhold til sukkersødt variant og kan således være godt alternativ, men så er der lige smagen…. – så kan jeg godt være lidt mådeholden.

Et gram “fedt” indeholder ca. 9 kcal eller ca. 37 kj.
“Fedt” er i denne sammenhæng “fedt og olier”, fedt i smør, ost og mælk eller for den sags skyld fedt i avokado… – fedt i hvad som helst. Fedt har samme energiindhold uafhængigt kilden til fedt/olie og uanset hvilke kvaliteter fedt eller olien i øvrigt kan påberåbe sig i ernærings mæssig sammenhæng.  

Vi har lært at være “fedt-forskrækket” og at fedt er årsag til den voksende fedmeepidemien. – Den historie “om sukker industriens lobby virksomhed” kan du nok finde andet sted…. Det gjorde at ernærings-anbefalingerne, i slutningen af forrige århundrede, blev ændret således at anbefalingerne blev at reducere fedt i kosten og til gengæld øge kulhydrat, – specielt stivelse indtag i basiskost jfr. Kostpyramiden. – Mere groft, mere majs-, hvede-, kartoffel-stivelse osv… 

Dette har i mit perspektiv og hjemmesidens tilgang til problemstilling ikke gjort og kommet løsningen til den voksende fedmeepidemien nærmere. – tvært imod….  

Så nu producere industri i stor stil fødemidler markedsført som fedtfattig. Og de er fedt-lette. Der er rigtig…. Men mange industriforarbejdet fødemidler og færdigretter som er fedt-lette, har samtidigt øget stivelses indhold. 

– En af mine overeraskende opdagelser, var at finde majsstivelse i et fedtreduceret mælkeprodukt… 0,2 % yoghurt/skyr. Hvad gavner en fedt deduktion, hvis det erstatter med hurtig optagelige kulhydrat-sukker i form af majsstivelse…? 
– Tjek også lige den “fedt fattige”…-dressing, italiensk inspireret- eller yougurth-, …hvad er der kommet i den?

Det gavner industrien, men ikke nødvendigvis dit ønske om at vælge fedtfattig med hensigt om gøre noget godt for dig selv og et ønske om vægttab.

Det er her vi skal pas på…. fedtet er blot reducere og erstattes med fortykningsmiddeler som er baseret på stivelse / modificere-stivelse fra majs, hvede, kartofler eller lignende i ikke uvæsentlig mængde. – se evt. indhold og energitæthed i varedeklarationen på varen.

Synligt fed kan du naturligvis skære fra eller spise uden om. Mindre fedt og olie til stegning, madlavning og i salat skålen skader på ingen måde målet. – Det er mindre mindre energi-indtag.

Men at undgå fedt eller være fedt-forskrækket skal man være lidt forsigtig med. Fedt i kosten er vigtig for at indtag fedt-opløselig-vitaminer, bygge sten til produktionen af visse hormoner.

Og så giver fedt smag til din mad. Men ikke uvæsentlig i denne sammenhæng, “fedt og olierer” fremkalder en mæthedsfølelse, som du ikke opnå med kulhydrat og stivelse. 

  • ja, så hellere lidt mindre (ex. Fedt/olie eller Chokolade) af en god kvalitet, beviste valg og mådeholdenhed. – være livsnyder i mindre “bider”.
  • og, så væk med “de store klumper” stivelses holdige fødemidler.