Prøv det…

Vægttab!

Sådan taber du dig…. “ – Just another life-style”

Der er ikke så mange der kan hjælpe dig. Du står meget alene med dette her….

Mange undskyldning kan du sikkert køre rundt om dig selv med, i din indre dialog, men der er kun dig selv til at træffe de rigtige beslutninger. Slå autopiloten fra og lad dine fri vilje og bevidste handling være din styring og din styrke. 

Gør noget. – Tro på dig selv og lad blot andre blive overrasket!

Du behøves ikke at delagtig gøre nogen anden i dit forehavende eller hensigter. – ingen vil du skulle stå til regnskab over for, – andre en dig selv. 

Lad det være det der driver, giver selvtillid og får dit indre smil frem i dit bryst.  

 Så simpelt kan det gøres: 

“Spis, spis ikke for meget, spis væsentligst frisk frugt og grøntsager, – undgå stivelse og industri-tilvirket-sukker“.  Prøv bare en gang at sige “nej tak”, når du bliver budt noget du ved du ikke bør spise. – det kan være en begyndelse.

Det er nødvendigvis ikke lige nemt for alle, men det er det der skal til, – hvis du altså vil…

Spis til dine hovedmåltider, Spis mad der øger mæthedsfølelsen, spis mad der sætter gang i fedt forbrændingen, spis bare løs af alt den dejlige levende mad i form af frisk frugt og friske grønsager, – vitalkost….

Hvis du vil…. og vi her skal på det operationelle plan, så du nu står der og skal vælge, – så kan du vælge som følger:

1)

Kulhydrater: Groft kærnerigt brød, brune ris behøver du ikke at spise. Spis kun lidt af disse energirig levnedsmidler og spis ikke hvidt brød, hvidt industri-sukker, pasta, pizza, kartofler, majs og hvide polerede ris mm. 

Du kan klare dig med bare, så lidt som, 30 g. total kulhydrat daglig. Det er svært at gå så langt ned i kulhydrat, – men du behøver slet ikke gå så langt ned eller komme i nærheden af dette. Det bare for at sige, at du slet ikke behøver at bekymre dig om “dit blodsukker” eller om dit indtag af kulhydrat er tilstrækkelig, hvis du ønsker varigt vægttab.

2)

Grøntsager og frugt. Bare spis rigeligt med frisk frugter og grøntsager der vokser over jorden (de har god balance af kulhydrat og kostfibre) af forskellig farve. Kål, salat, agurk, ærter, champignon, bønner, tomat og lignende.

Lidt mandler, et par nødder, avocado, frisk frugt osv. (ikke for meget frugt med høj kulhydrat indhold som banan, ananas og melon, – hvis vi skal vægt reduktion).

Kartofler og gulerødder og andre planter, der opmagasinerer nede i jorden som roer (sukkerroer) og selleri, indeholder meget stivelse eller sukker (= kulhydrat). Nogle af dem kan vi spise rå og revet i råkost, – helt fint med kostfibre.   Er de imidlertid industri-forarbejdet eller varmebehandle for at gøre dem spise- eller fordøje-lige, kan man drop dem på grund af et unødvendigt indhold af sukker eller stivelses-kulhydrater. Netop hvis du er ude efter at begrænse kulhydrat indtag. 

Men ellers er rodfrugter som gulerod, rødbeder, selleri, persillerod og pastinak gode rustikke grøntsager til din madlavning. Prøv at blande dem med løg og æbler i en ovn ret. 

3)

Proteiner skal vi have. De indeholder de essentielle aminosyre  som skal tilføres gennem kosten. De er nogle af byggestenene i vores celle i kroppens væv. I muskulatur, hud, slimhinder og indre organer. Proteiner er vigtige. Gode protein kilder: Kød, fisk, fjerkræ, æg, mælk, ost, bønner, ærter. Spis gerne ca. 1 g protein/ kg legemsvægt per døgn. – Men vær opmærksom på at fødevare som gør reklame for protein indhold nogle gange skjuler over industriel fedt reduktion med tilsvarende tilsætning af stivelses-kulhydrat som fortykningsmiddel. .  

4)

Fedt i maden skal du ikke være så bekymret for. – ingen fedtforskrækkelse… Du skal naturligvis ikke ligefrem søge efter fedet, men det må gerne være i din mad. Det skal gerne være en blanding af det mættede-fedt som smør, fedt i kødet, okse- og svinefedt, kokos olie og enkelt-umættet fedt som oliven / avocado olie samt fedt i mælkeprodukter. – Ingen problem. Æg og rogn indeholder også gode kolesterol fedtstoffer.

De øvrige olier (solsikke, majs, soja, becel, raps, vindruekerne, fast og flydende margarine, fritureolie) er lige så fede, men ikke nødvendigvis alle lige sunde olier, – måske skadelige, dem behøver du ikke at vælge.

Fedt, herunder mættet fedt og kolesterol øger mæthedsfølelse, – er sådan set også livsnødvendigt og bruges til cellemembran, i hjerne og nervers myelinskeder og i hormoner. De indeholder også de fedtopløselige vitaminer. – Man kan ikke leve uden fedt, men du kan leve fint uden tilført særlig meget kulhydrat….. – kroppen kan nemlig selv danne kulhydrat fra blandt andet fra netop fedt… og særligt kroppens fedt-depoter.

5)

Drik rigeligt vand…. det gavner fordøjelsen, øger forbrændingen, giver velvære og er livsnødvendigt for kroppen og dens funktioner. Sort kaffe, te og vand indeholder ingen kalorier. Så her kan du drikke ubegrænset.
Omvendt er frugtjuice ren sukkersaft, hvor også frugt fiberindholdet nu er fjernet og derfor sender blodsukkeret i top umiddelbart. 

6)

Undlad industri-fremstillet færdigretter. Mange industri fremstillet færdigretter er baseret eller tilsat kulhydrat i form af mel af hvede, kartofler eller majs. 

7)

Undgå de mange kulhydratrige mellemmåltider, der konstant hæver blodsukkeret. Undgå slik, tørret frugt – ( det er iøvrigt næsten som slik), kage, chips, popcorn, sodavand, øl, hvidt brød osv. – Det er vigtigt at du dropper mellemmåltider med sukker og kulhydrater, da det vil få dit blodsukker til at stige hver gang og dermed insulin som er fedtlagrende hormon….

8)

Drikker du en del alkoholiske drikke, kan du også reducerer på det i dagligdag. Glæde dig selv med måske et par glas vin af og til, eller som noget der udelukkende hører weekenden til . 
Er du glad for øl kan du med fordel vælge de lettere typer, i mindre mængde eller eventuelt vælge den alkoholfri type.

Ja, det er forholdsvis enkelt at tabe sig, men ikke nødvendigvis nemt!

Det er ikke lige nemt for alle at tabe sig ved at reducere kalorieindtag, men ved at gå direkte efter hvidt-brød og kartofler samt tilsvarende stivelses-produkter er du på rette vej med lavere indtagelse af kulhydrat. 

Kan du supplere med slik og hvidt-sukker-kulhydrat andre steder, så er din kostomlægning og nye livstil godt på sporet. 

Du må forstå det nu er en ny livsstil du starter på, som vil forhindre kropsvægtens himmelflugt og udvikling af helbreds problemer. Dermed vil du kunne få et bedre og længere liv med mere kvalitet.

Så taber du dig, vil du føle dig bedre tilpas og mindre oppustet , endog med langt mere selvtillid.

Det kræver mental styrke, især i starten….

Men først det hvide brød, hvide poleret ris, kartofler, pizza og pasta, = al det der er kalorierige, giver højt blodsukker og højt insulin respons niveau lynhurtigt. 

Lad det være første fase i dit livstils-projekt. Det er vigtigt at du ikke vil det hele på en gang, men lader kroppen finde din nye balance i hvert trin, – homostase. Hvor langt du vil når du er kommet i gang bestemmer du selv.

Er du særligt sukker-glad, så kan du her i starten lege lidt med muligheden for at sætte din opmærksom på den del, – med at fjerne lidt af dit sukkerstads, som slik, kage, sodavand. Det er her du kunne prøve det med et “nej tak”, hvis du bliver tilbudt noget af disse.

Det kan være svært nok senere, da det er stærkt vanedannende og det har været afhængigheds-skabende for dig over tid, – ligesom narkotika er for narkoafhængige. 

Så kan du luge lidt ud i “det søde liv” hist og her, – er det så fint. Men at bringe mere sukker-stads og chips til dit hjem fra dine indkøb, skal du nok stærkt begrænse. Prøv i stedet for at nedbringe dine lagre både af hensyn til dig og din familie.  

Du kan indledningsvis i denne fase erstatte slik og kage med nøder og frugt. Husk dog at begrænse meget sød-frugt der indeholder større sukkermængde, men dog bedre end slik og kage, da de samtidig noget fiber, enzymer, vitaminer og mineraler, som forlænger den tid sukkerstofet opholder sig i mavetarmkanalen.  Så hellere sød-frisk-frugt end slik og kage som mellem måltid.

Kan der være rå gulerødder, agurk og æbler eller andet frugt i småbidder frit til rådighed, kan du gøre det lidt letter for dig at fortage dine bevidste valg. 

Dog vær lidt opmærksom på frugts sukkerindhold, således at disse sødeste af dem ikke bliver en dissideret slik erstatning, men disse frugter vil altid være bedre end industri-sukker-slik. Men vær især opmærksom på tørret frugt, som er som slik (dadler, rosiner med 65% sukker) og indeholder lige så meget sukker som alm. slik. 

Det tager imidlertid 2-3 uger af afvænne sig helt fra sukker. – Det bliver det sværeste.

Begynd siden hen at reducere på mellemmåltiderne. Hvis du fjerner alle mellemmåltiderne og kun spiser 2-3 hovedmåltider, vil du næsten med garanti tabe dig yderligere.
Du fjerner lige så stille flere og flere mellemmåltider.

Dit mål er kun at indtage protein, grøntsager og det grove kulhydrat i begrænset mængde, som rugbrød, brune naturris, havregryn og kun til hovedmåltiderne. Hvor langt du vil gå ned i kulhydrat indtag er op til dig,  – som nævnt kan du gå helt ned til 30 g. dagligt.

Måske du allerede er lidt bug-fed, eftersom du er på disse sider, så er det helt nødvendigt, at du reducerer kulhydrat kraftigt og bliver ved med det. 

Tænk på at det udbud af utallige forskellige typer af kulhydrat, som vi i det moderne samfund møder i fastfood “boder” og supermarkeder, have vores forfædre overhoved ikke til rådighed. – De var ikke rigtig opfundet den gang. Det er først kommet med effektivisering af landbruget og industrialisering af særlig fødevare produktion….

Men samtidig har vi i dag et langt større udbud af friske kvalitets fødevare. Det er fødevare, til for os overkommelige priser, som giver os mulighed for at vælge den kvalitet af ernæring som vi ønsker…. 

Op på badevægten! ( – Op på hesten…)

Gå langsomt frem og sæt dig nogle mål for vægttab, fx. 1 kg. pr. uge/ 7dage, det er 3 – 5 kg. pr. måned. Det svare til ca. 750 Kal i underskud pr. dag. Fint nok!

Bemærk! – 750 kcal svare til 200 gram pasta eller 300 gram hvidt-hvedebrød…. – omkring 1 l. Sødmælk eller 1,5 l. Sodavand. 

Det er absolut opnåeligt for alle og over 3 måneder er det måske 10 – 15 kg… kun ved at reducere kulhydraterne fra sukker-stads og stivelse, og ellers bare spise vitalkost og ikke være så fedt-forskrækket.

Hvor meget og hvor hurtigt du kan tabe dig, afhænger af hvor meget du vejer i øjeblikket. Er det 150 kg, bruger du flere kalorier på grund af størrelsen og det er nemmere at tabe flere kilo pr. måned end hvis du kun er på 75 kg.

Men…. hvert kilo tæller og bare du ikke tar’ yderlig et par kilo på, – per år, over de næste mange år, vil det også være et resultat…. 

Omvendt….. Hvordan vil du have det med at være 10 kg. mindre end i dag? Og så holde den der…… – forestil dig det!

  • “ If you can Dream it, – you can do it “…