Noget om såkaldte “Sukkerarter”

Der er forskellige typer af sukkerarter. Sukkerarter kaldes ofte de simple kulhydrater, fordi de optages hurtigere i kroppen end de komplekse kulhydrater. 

Sukkerarter er mono- og disaccharider som fx frugtsukker, glucose, mælkesukker og saccharose (den almindelige roe- og rørsukker).

Der er kulhydrater i frugt og grønt, da frugt og grønt indeholder naturligt forekommende sukkerarter. Men spiser du frugt og grønt, får du sammen med sukkerarterne også mange andre gode og vigtige næringsstoffer, fx. vandopløselige fiber, vitaminer og mineraler. Derfor skal du ikke undgå frugt, bare fordi der er sukkerarter i. Men i frugtjuice, frisk presset eller i karton, har man imidlertid også fjernet frugtkød/frugtfiber også har sukkerstofferne en anderledes eksplosivt indvirkning på blodsukkeret…. – frugtjuice er således i denne sammenhæng ikke det rigtige valg. Frisk frugt, ja….. frugtjuice, nej!

I andre fødevarer, som bl.a. sodavand, slik og kager, er sukkeret tilsat som en ingrediens.

Sukker er bl.a. almindelig sukker (som er et stof, der er udvundet af sukkerroer eller sukkerrør), druesukker, frugtsukker, sirup og honning. Det rene sukker indeholder ikke vitaminer og mineraler, – derfor kaldes de “ tomme kalorier”. 

Vi får generelt for meget sukker, og de fleste af os ville have godt af at skære kraftig ned på slik, kage, wienerbrød og sodavand, som alle har et højt indhold af tilsat sukker. Men der findes også tilsat sukker i mange andre fødevarer, fx ketchup, yoghurt med frugtsmag, myslibarer og adskillige af de morgenmadsprodukter som også markedsføres over for børn.

– jeg opdagede tilfældigt på et tidspunkt, fordi jeg sammenlignede varedeklarationerne, at børnenes fortrukne havregrynsprodukt var tilsat ekstra sukker af producenten i forhold til supermarkeds øvrige havregryns varianter.

Det er bedst at lade disse sukker-holdige-fødevare blive i butikkerne. Men hvis du er helt bevidst om, hvad det er du spiser, er der plads til, at du kan spise sukkerholdige fødevare, lidt slik, kage og drikke en sodavand af og til, – bare det ikke er af og til daglig….. – men ved festligelejligheder. – det hvis du ellers spiser varieret og får masser af grøntsager, frugt, fuldkorn og fravælger de store mængder stivelse.

  • Sukker kan også bruges som ”krydderi” i mindre mængder i madlavning.

Rent sukker kaldes populært for “tomme kalorier”. Sukker indeholder kun energi – i modsætning til fx en ananas eller en appelsin, som ud over deres naturlige sukkerindhold, også indeholder frugt-kød, vitaminer og mineraler. 
Hvis maden indeholder for mange tomme kalorier, optager den pladsen for energigivende næringsstoffer af høj-biologisk-værdi med indhold kostfibre, vitaminer og mineraler.

Tilsat sukker findes især i:

  • Sukker, slik og kager
  • Desserter og is
  • Sukkersøde drikke, fx sodavand, saftevand og energidrikke
  • Mejeriprodukter, fx frugtyoghurt
  • Morgenmadsprodukter, fx Coco Pops, Frosties, Guldkorn, Crüsli, Lion og Nesquick.

Selv om det er officiel kostanbefalinger, er det bedst for dig og et varigt vægttab at gå uden om slik, andre sukkervarer og tilsat sukker.
Imidlertid kan der fra ernærings-myndigheder lyde kostråd om, at en ernæring højst bør indeholde tilsat sukker svarende til 10 % af kostens energiindhold.

Det svarer til max.:

  • 30 gram sukker om dagen for et børnehavebarn (8 stykker mælkechokolade)
  • 45-55 gram for et skolebarn (12-15 stykker mælkechokolade)
  • 55 gram for en voksen kvinde (15 stykker mælkechokolade)
  • 70 gram sukker for en voksen mand (19 stykker mælkechokolade)

Du kan altså godt både spise sundt og samtidig tilgodese den søde tand. Men undgå det så vidt det er muligt…. fordi 6 ud af 10 børn og 4 ud af 10 voksne får for meget sukker.

Over 4/5 af sukkeret får vi fra slik, sodavand, is og kager, mens vi får cirka 1/5 fra søde morgenmadsprodukter og syrnede mælkeprodukter med tilsat sukker som fx frugtyoghurt.

  • Husk, at det sukker/kulhydrat, der findes i frugt og grøntsager, ikke tæller med i dette regnskabet.

Honning er stort set rent sukker, som bierne har udvundet af blomsternes nektar. Honning indeholder små mængder af vitaminer og mineraler, men det er så lidt, at det ikke betyder noget. Honning skal derfor også regnes med som tomme kalorie.