Find sukkeret!

Sukkerindholdet fremgår af varedeklarationen.
Varedeklarationen fortæller ikke bare, om der er sukker i produktet – den kan faktisk også hjælpe dig med at se, hvor meget sukker produktet indeholder.

En betegnelse for sukker på en af ingredienslistens første 3-4 pladser betyder et højt sukkerindholdet. Listen skal nemlig begynde med det produkt, der er den største del af i produktet.

I næringsdeklarationen kan du også læse, hvor stor en andel af produktet, der er sukkerarter angivet som g. sukkerarter / 100 g.

Sådan finder du sukkeret.
Sukker hedder ikke bare sukker, når du læser varedeklarationen. Og det kan gøre det svært for dig at gennemskue, om der er sukker i din mad – og hvor meget sukker, maden indeholder.

Ingredienslisten på en madvare indeholder mange forskellige måder at skrive sukker på. 

Her er de mest almindelige betegnelser for sukker:

Sukker/rørsukker/sukrose/sakkarose.
Almindeligt sukker fra sukkeroer eller sukkerrør. Der er ingen væsentlig forskel på den kemiske sammensætning, men smagen er en smule anderledes.

Frugtsukker/fruktose.
Findes i frugter og honning samt indgår som bestanddel i almindelig sukker. Det søder mere end glukose.

Maltsukker/maltose.
Dannes ved nedbrydning af stivelse – for eksempel i korn, der spirer. Bruges i brød og på bryggerier.

Mælkesukker/laktose.
Sukkermolekyle, der findes i mælk og mælkeprodukter.

Glukose/dextrose/druesukker.
Findes i frugter og honning og indgår som bestanddel i almindelig hvidt sukker, maltsukker og mælkesukker.

Honning er sukker.
Indeholder glukose og fruktose ligesom almindelig sukker.

Sirup er sukker.
Tyktflydende opløsning af sukker med et sukkerindhold på cirka 80 procent. Indeholder desuden mineraler fra sukkerrørene.

Isoglukose er sukker.
Fremstilles ved nedbrydning af stivelse fra eksempelvis majs til glukose. En del af glukosen omdannes efterfølgende til fruktose. Anvendes ofte i USA under betegnelsen High Fructose Corn Sirup som erstatning for sukker i for eksempel sodavand.

Invertsukker.
Dannes ved nedbrydning af almindelig sukker til glukose og fruktose. Kaldes også for kunsthonning, da det er den samme proces, som bierne udfører ved dannelse af honning.

Glukosesirup er sukker.
Vandig opløsning, der fremstilles ved at nedbryde stivelsen fra eksempelvis majs eller kartofler. Anvendes blandt andet i is, hvor det forhindrer almindelig sukker i at danne krystaller.

High Fructose Corn Syrup (HFCS) er sukker.
Høj-fruktose majs-sirup – bedre kendt som High Fructose Corn Syrup (HFCS) – er et sødemiddel lavet af majsstivelse, som har været igennem en række processer. Det har længe været brugt i USA, men bliver i højere grad nu også brugt i EU.

Sundhedsrisikoen forbundet med HFCS er kontroversielt og  har været genstand for meget debat, men forskerne er stadig meget uenige medens det måske mere dækker over forskellige merkantile interesser.

HFCS findes under mange navne i madvarer – et af dem er som nævnte isoglukose.