Rekonstruktion af Jæger og samler normalkost.

Mange forskere mener i dag at jægeres og samleres normalkost er menneskets naturlige ernæring. Den er karakteriseret ved denne skitserede vitalkost :     

  1. Stort indhold af magert kød, fisk, grønsager og frugt. – Lav glykæmisk belastning (d.v.s. lavt indhold af stivelse) fordi  kornprodukter herunder brød , ris pasta er underlødige og overflødige fødemidler i relation til netop magert kød, fisk, grønsager og frugt. 
  2. Højt indhold af omega-3 fedtsyre og lavt indhold af mættede fedtsyrer og transfedt. 
  3. Et passende indhold af dyrisk protein, der mætter bedre end planteføde. 
  4. Højt indhold af vitaminer, antioxydanter og mineraler.  
  5. Syre-base balance , der mindsker behovet for calciumtilførsel fra mejeriprodukter. 
  6. Lavt forbrug af salt.           
  7. Højt fiberindhold fra grønsager og frugt. 

Vores fjerne stenalderforfædres ernæring varierede naturligvis efter bostedets omgivelser, årstid og klima. 

Kød fra dyr, æg, fisk, grønne blade, rå grønsager med lavt indhold af stivelse med lav forbejdnings-grad eller varmebehandling samt vilde frugte har været vores naturlige ernæring i de sidste 2 millioner år. Fedtindholdet i fisk og vildt passer bedre til vores behov end fedtet i kornprodukter, bønner, vegetabilske olier og andre kulturplanter. 

I tusinder af år jagede  vores forfædre rensdyr, vildsvin, kronhjorte, rådyr og mange andre dyr. Urokser og mammutter blev jaget til der ikke var flere. – Bonde og Agerbrugsrevolutionen for 6000 år siden, blev indledningen på menneskets ændrede spisevaner.

Jægere og samlere var sandsynligt magre mennesker. 
Globetrotteren Jens Bjerre har med sine film vist de indfødte australiers katastrofale møde med den moderne civilisation og dens levevis. Da Jens Bjerre første gang mødte disse nulevende stenaldermennesker, var de sunde og slanke. Men kun 40 år senere var mange blevet overvægtige og syge efter deres møde med vestlig civilisation grundlagt i Australien.
 

Der er brug for en kostomlægning og ny livsstil. 
Agerbrugsrevolutionen pågår stadig og effektivisering af landbruget raser verden over, – mere end nogensinde. Befolkningstilvækst og teknologisk fremskridt har fjernet mennesket mere og mere fra vores natur og naturlige ernæring. 

Vores arveanlæg er stadig på stenalderstadiet og ikke udviklede til at spise alt så industri-bearbejdet og industri fremstillet fødevare med for meget salt, sukker/kulhydrat, brød og stivelse. 

Vi ved nu at en lang række række sygdomme er knyttet til indtagelse af store mængder sukker/kulhydrat, stivelse, brød og andre kornprodukter: overvægt, type 2 diabetes, forhøjet blodtryk, åreforkalkning og øget fedtindhold i blodet. 

Det er sygdomme, der nu plager befolkningen i lande verden over med tiltagende hyppighed og de  kommer i takt med øget velstand bliver opnået. 

Overvægtige sover dårligt og lider oftere af søvnapnø fordi en tyk mave trykker på lungerne i liggende stilling.
Kornprodukter kan fremkalde knogleskørhed i en befolkning, der indtager størstedelen af kalorierne som kornprodukter.

Jægeres og samleres spise var udelukkende vitalkost, der umiddelbart kunne spises med begrænset forarbejdning eller tilberedelse. Der i dag et stigende antal forskere der mener at jægeres og samleres ernæring er menneskets naturlige ernæring. 

Det er muligt at omsætte denne viden til nutidige forhold, så vi kan handle i et supermarked i stedet for at gå på jagt og samle bær, nødder, rødder, grønne blade og skovæbler.

Motionen må vi skaffe os på anden måde end ved jagen eller søgen efter føde.  Mennesket i vores tid er ikke væsentlig belastet af hård fysisk arbejde og tilbuds-jagt i et supermarked, giver i dag ikke meget naturlig bevægelse.  

Om udviklingen af en moderne jæger og samler kost-vejledning.  

Der er måske muligt at der skal konstruere mange forskellige ur-menneske kost-vejledninger. “Stenalderkost” eller “palæolitisk-ernæring” må muligvis og måske defineres ud fra hvor i verden ens oprindelige forfædre har befundet sig.

Det er på den baggrund måske også muligt at fremstille mange forskellige ur-menneske kost-vejledninger til i dag. 

Ivan Crowe har i sin bog vist med en række tegninger forskellige stenalderlandskaber : 1) afrikansk regnskov, 2) afrikansk savanne, 3) nordaustralsk kystlandskab, 3) ørkenlandskab i det centrale Australien, 4) subarktisk landskab, 5) Nordamerikansk skovlandskab,  6) sydamerikansk regnskov, 7) europæisk landskab der gennemstrømmes af en flod og 8) steppelandskab fra asien. 

Fra et nord-europæisk synspunkt er det  naturligt at vælge et europæisk landskab, med kyst nære områder,  søer der gennemstrømmes af en flod med fisk, levende dyr og planter, som udgangspunkt for opbygning af en europæisk ur-menneske kost-vejledning til det moderne menneske i det 21. Århundrede.

Traditionelle kostsymboler sammensat af varer man finder på hylderne eller fryseren i et supermarked af i dag.

Mange planter og dyr der fandtes for 40.000 år siden findes ikke længere.

Det er imidlertid nødvendigt at rekonstruere en jæger/samler ernæring ud fra de varer der netop findes i et supermarked i dag.

Fedmeepidemien er hverken gådefuld eller multefaktuel. Årsagen til vi mennesker ernæringsmæssigt mistrives og opbygger fedtdepoter rundt omkring på kroppen, – fedmeepidemien raser, er at vi ikke lever som jægere og samlere længere, men på baggrund af et levevis som “alt ædende dyr”, der bærer præget af fødevareindustri interesser for meromsætning, økonomiskvækst og farverige reklamer, samt vores alt for hyppig besøg i “fastfood boderne”, af overflod på alle hylder og vores ukritisk tilbudsjagt i det lokale supermarked. 

En tilnærmelse til en Jæger/samler ernæring og en tilsvarende mere måltidsrelateret levevis, når det gælder kostindtag, kan være et nyttigt alternativ til tidens trinds på ernærings-området og kan være skole-eksempel for at imødegå Fedmeepidemien og give en tilgang for varigt vægttab for den enkelte interesserede. .