Ingen sulte-kur!

Om at sulte sig selv. “000”

Ønsker du varigt vægttab er kostomlægning vejen frem:

“Spis, spis ikke formeget, spis væsentlig frisk frugt og grønsager”.

Du må ikke sulte dig selv for at tabe i vægt!

Faste, – begrænse indtagelse af føde ( mad og +/- drikke ) i en afgrænset periode, – rituelle eller terapeutisk/behandlingsmæssigt, kan som velbeskrevet aktivitet tjene visse eller høje formål. – det skal jeg ikke her forholde mig til. 

Sulter du dig ved at spise meget lidt mad, for at tabe dig, er det “en Dårlig ide’”. I længden dissideret skadelig for dig, din krop, din hjerne og der med din mentale sundhed. 

Men i første omgang starte en indre strid, hvor – kroppen snart vil “skrige” efter din hånd til at finder noget at proppe i hoved samtidig med du stritter i mod med alt hvad du har. Det ender imidlertid oftest med spisning i smug…. ( – ja, “ spisning i smug” for dig selv), af de forskellige små snack af tvivlsom kvalitet eller i andre tilfælde ulødige ernæring. – “lad være!” – prøv hellere at komme i gennem med en beslutning om en varig kostomlægning….

På den anden side vil kroppens stofskifte opfatte sult og din manglende reaktion med at spise noget, som “kritisk” og kalde på ur instinkter, til at organisme skal spare på energi ressourcer og nedsætter kroppens forbrænding (stofskiftet). Således vil kroppen prøver at tilpasse sig, til at der ikke er noget mad, måske – “begyndende hungersnød”. 

Der ved vil kroppen økonomisere med dennes energiressourcer, på at overlevelsen kan stå længst muligt. Forstået på den måde at en “sulte kur” ikke vil være nær så effektiv som en kostomlægning med hovedvægten lagt på reduktion af kalorier væsentligst fra kulhydrater fra industrisukker, stivelse produkter og sukkersøde sodavand eller cola. 

Det er usundt at sulte og på længere sigt, i yderste konsekvens, vil din krop begynde at “spise”/nedbrydelse af slimhinde, indre organer, og din muskelmasse, for der igennem at skaffe sig protein og fedt, som vil omdannes til glykose, som brandstof til basal stofskiftet. En tilstand som kan skade din hjerne…. – også varigt. Denne tilstand kan også ses hos mennesker som sulter under internerring eller i fangenskab, men også ved udpræget stresspåvirkning af vores organisme og/eller svær sygdom. – vores bedsteforældre kaldte simpelhen denne sygdomstilstand for “tæring”. 

Samtidigt vil dit basale stofskifte falde, hvilket får din krop til at forbrænde færre kalorier. Når du efterfølgende vil forsøge at starter med at spise normalt igen, har du et lavere stofskifte og vil tage på hvad du har tabt og sandsynligvis endnu et par kilo mere. Fordi kroppen instinktivt vil være bedre forberedt til næste “slanke-hungersnød”.

Nej, lav en mindre kostomlægning og lad tiden arbejde.

Du skal spise mindre af det der bliver til fedt på din krop, nemlig kulhydrater, særligt industri tilsat sukker, stivelse-kulhydrat og fruktosesirup i sodavand og cola…. for netop disse kulhydratrig-ernæringsprodukter er stærkt fedme inducerende!

Der imod skal din kostomlægning centreres om at du skal du spise noget der får din fedtforbrænding op, nemlig FEDT og PROTEIN.

Det er meget bedre at ændre dine spisevaner og ændre dit kostindtag, til mindre kulhydrater, men mere protein og fedt, fordi kulhydrater i overskud bliver til fedt, mens mere af det sunde protein og fedt, øger fedtforbrændingen. 

På den måde kan du manipulere med de kalorier du indtager til at gavne et varigt vægttab.