Level II

Noget om: En tilnærmelse til menneskets naturlige føde.

Men hvad er så menneskets naturlige føde?

Som udgangspunkt er der ikke noget principielt “usundt/giftigt” med de fødevare som er til rådighed i det moderne samfund indkøbscentre og supermarkeder.
Det er mere sammensætningen og mængderne af kulhydrat der bliver som gift for kroppen på den lange bane.
Vi mennesker, som “altædende”, vil i det væsentligeste kunne opretholde livet og overleve med begrænsede mængder af denne type kostindtag i længere tid, inden mangel på essentielle næringsstoffer, protein-fedt-vitaminer-minereller, ville komme til udtryk.  

Problemstillingen er nærmere at finde i denne “overlevelseskost”. I de store mængden af energigivende næringsstoffer, – særligt kulhydrater, i forhold til menneskets nuværende aktivitets niveau. 

Det er kostsammensætningen i forhold spisningens formål, men ikke mindst kulhydrat-stivelse og sukkerarternes mængde i den industrielle – tilsætningen og – bearbejdning af fødevaregrupperne samt de enkelte typer fødevare vi indtager, – og igen…..”mængden af energigivende næringsstoffer og særligt kulhydrater” vi indtager. – Altsammen som vi ville kunne have forstået gennem læsning af hjemmesidens artikler.

Så langt, så godt…

Men set i det lys er der et voksende problem med badevægtens tal, der bare stiger og stiger. – Ikke bare hos dig, men i mange hjem verden over. “Det er et voksende problem”, kan man sige….
Således har hidtidige nationale strategier til at bekæmpe udbredelsen af fænomenet, der har bredt sig epidemisk i takt øget velstand bliver givet, kun forværret dit og andres “problemer med badevægten”.

Behandling af fedmeepidemien kræver måske udbredelse af nye ernæringsmodel. 

Der findes ingen officiel vejledning i sammensætning af en slanke kur der givet varigt vægttab, ud over en varig kostomlægning. – men til hvad ? , – er så spørgsmået…. 

Men “pyt” med alt det nationale og officielle, med kostpyramider og kostteorier, hvis bare det enkelte menneske kan finde en vej, der kan hjælpe dem, ud af den udbredte “ernæring-fælde” som truer med mistrivsel og sygdom. En anden vej til liv, sundhed og trivsel, – “helse og godt mod”.

Glykæmisk index og syre-base balance er moderne videnskabelig veldefinerede begreber som teoretisk og i nogen grad kan bruges i vores tid, til at definere menneskets ernæring. – Læs mere om glykæmisk index og syre-base balance andet sted….

Men her skal du høre mine refleksioner….

Agerbrugets  indførelse for kun 6000 år siden betød lidt mere mad til en stadig voksende befolkning.
Men i vores tidsalder kan nogle af tidlig stenalder- og bonde-kulturens stivelse- og korn-produkter med fordel undværes, – i vor tids overflodssamfund. 

Trods den ydre verdens moderne civilisation er vi stadig med vores arvemateriale og gener jægere og samlere inden i.  

Der er brug for en ny kost-vejledning/-rådgivning med  magert kød, fisk, masser af frisk frugt, rigeligt med grønsager, – men uden kartofler, brød, pasta, pizza, ris og andre kornprodukter, hvis den stadigt stigende normalvægtskurve skal knækkes. Der til : “Industri tilvirket sukker/kulhydrat, sirup og stivelse, korn eller andet græs (læs majs) er på ingen måde menneskets naturlige ernæring”.

“Spis, spis ikke for meget. Spis væsentlig vitaltkost, frisk frugt og grøntsager”. – Og, fravælg i størst mulig grad kulhydrat, som sukker-, stivelse-, mel-produkter og søde sukker drikke, fra i dit kostindtag. 

Nu!

– Forstil dig at du i dit “indreblik” har en model, et analyse- og sorterings-system, som gør dig i stand til at vide hvad der er det rigtige valg af fødevare, – det der er mest hensigtsmæssige for dig nå det gælder liv, sundhed og trivsel. 

Således at du også ved præcis, hvornår du vælger uden om. 

Således også er bevist om at du nu tager dette valg af fødevare, netop fordi du har en bevidst god grund til netop at tage det valg, i denne given situation, – og netop fordi det ikke er dit almindelige hverdags valg.  

Det være eksempelvis, hvis det er weekend eller du sætter dig ind på et spisested, er til fest eller fejre en højtid. – Og husk!, “det er hverdagen der trods alt tæller mest”.

Ok!

Prøv her at følge mine overvejelse og se for dig en “grøn kost-rumpe” i centrum, omgivet af et hvidt område som igen afgrænses af en grå/sort dobbelt ramme. Dog således at betragte, at der er noget af vores ernæring og fødevare der falder inden for rammen og alt det der andet falder udenfor rammen.

Rumpen og områderne udenfor illustrere normalkostens udvikling fra rumpen i midten med fødevare med inspiration fra, A) jæger og samler samfundets ernæring, over den inden for rammen med det, B) stenalder, tidlige agerbruger og bonde samfunds ernæring, til fødevare uden for rammen som repræsentant for, C) menneskets ernæring i et industri og overflodssamfundets, som samlet set omslutter den samlede ernærings- og kost-tilbud af i dag.

ad A. 

Spis bare løs af alt inden i den grønne rumpen, som repræsentere – jæger og samler ernæring. 

ad B. 

Men vær særlig opmærksom på den kostindtag, som er illustreret uden for rumpen. Idet den blandt andet repræsentere den stivelsesholdige kostindtag, kulhydrat-energirige-kost som fra agerbrug, gennem mekanisering og effektivisering af landbruget. De landsprodukter der har redet vores forfædre fra sult og hungersnød, men som i dag er medvirkende årsag til menneskekroppen bliver over-loadet med alle de forskellige sukkerarter, som gør os “for tunge på badevægten”.

ad C.

Der til kommer, alt det uden for rammen og yderst i ernærings udviklingens historie, er den industriprodukserede og industritilvirkede ernæring som “forvirret” menneskets stofskifte og som der af følge, fedtaflejringerne rundt omkring i vores organisme/krop, der er ødelæggende for vores liv, sundhed og trivsel.  – medføre glukose-intolerence, insulin-resistens og svær lever påvirkning.  

Således: 

A):

Kost-rumpen viser en balance mellem dyr/fisk og planter baseret ernæring. 

Og vigtigt! – “Brød og andre kornprodukter, stivelse og industritilvirket sukker/kulhydrat fødevare er unødvendige ernæringsindtag i et samfund, hvor der er rigelig adgang til vitalkost, som frisk kød, fisk, bladgrønsager eller grønsager med lavt indhold af stivelse og frugt”.

Finder du dine fødevare inden for den “grønne rumpen”, vil du vælge ernæring som ud fra et moderne vareudbud, vil give mulighed for et kostindtag, som væsentlig vil tilnærme sig den ernæring som vi mennesker, på vores gener og arvemateriale, – som jæger og samler, er skabt til. 

I kost-rumpen skal du forstille dig:

  • 1. Centralt i det hele er det rene ferskvand, som symbol på det vand som er grundlaget for menneskets og øvrigt livs eksistens på planeten Jorden. – Vand! , – her tilføjer jeg sort kaffe, urte- og grøn-te som kan drikkes ubegrænset, som også er “0” kalorie drik.
  • 2. Den øverste del af rumpen angivers protein indtag som magert kød fra dyr, fisk, fjerkræ og æg, nøder, bønner og linser.    
  • 3. Der nedenfor de grønne bladgrønsager.                                                                                             
  • 4. Så har vi grønsager som vil kunne spises rå, – om du ville, eller grønsager med mange kostfibre og lavt indhold af stivelse. 
  • 5. Tilsvarende kan du se frugt, bær og nødder. Her også Oliven, avocado og andre lignende frugter.    
  • 6. Endelig, som lidt bonus information, skal du have mad-olier som er flydende ved køleskabstemperatur, primært som raps og olivenolie til stegning, medens andre koldpresset madolie typer kan anvendes som dressing og marinade, – gerne dem med højt omega-3 indhold.

Vores forfædres ernæring kan således rekonstrueres ud fra nutidige fødevarer hentet på markedet, hos din slagter og grønthandler eller i supermarked. – mange af disse kan imidlertid også findes i frostboks og køledisken, som gode erstatninger for det friske og ferske uden det vil have nævneværdig betydning i forhold til energi- og fiber-indhold

Lav frokosten eller middagen af en portion proteiner fra øverste halvdel af kost-rumpen, en portion salat af grønne blade og en portion ikke stivelseholdige grønsager. 

Frugt, bær og nødder er til dessert. Som morgen- eller mellem-måltid, dog kan disse suppleres med en portion protein fra øverste del af kost-rumpen.                                                  

Ur-menneskets ernæring har lav glykæmiskindeks, fordi disse kulhydrater gennemgår en længere fordøjelsesproces, hvorved de frigives langsommere fra mave-tarm-kanalen. Den kan giver syre/base balance, fordi jægere og samlere fødevarerne opnår kalciumbalance ved en balance mellem vegetabilsk og animalsk ernæring. Behovet for kalciumtilførsel fra mejeriprodukter bliver herved væsentlig reduceret.

Det er vitale fødevare som vi naturlig ville have kunne finde som jæger og samlere for tusinde år siden. – grønneblade og rå grønsager, frugt og bær, asparges, stængler, rødder og svampe, men også protein fra fisk, vilde dyr eller fugle samt deres æg. 

Tænk! -når du står for at vælge dit næste måltid…: “kan jeg finde dette i naturen, spise det umiddelbart og rå uden forudgående nævneværdig forarbejdning”. Det er i centrum i den grønne rumpe.

Det var det primære valg!

B):

Og så til den næste gruppe…uden for den grønne rumpen, i det hvide område, men inden for rammen.

I det område inden for rammen, bevæge vi os ud i stenalder agerbrug og bonde kulturens plante- og dyreholds-fødevare. Her finder vi mange af de landbrugsprodukter, som vi oftes forbinder med “sund mad”. 

Vi finder de stivelsesholdige landbrugsprodukter som også var baggrunden for at der blev mad nok, i de foregående 2-3 århundrede, til en stadig voksende befolkning og vores forfædres overlevelse. 

Det er i det væsentligste de store græsarter, som ris, korn og majs, men også knoldene med stort stivelses indhold, som roer, selleri, gulerødder og kartofler. 

– Det er disse afgrøder og fødevare fremstillet på basis af disse, som vi i vores basiskost stærkt bør begrænse. 

Bemærk dog! – at de knold-grøntsager, som kan spises og fordøjes rå og revet som råkost, vil være godt repræsenteret med kostfibre, lang fordøjelse og forsinket energioptag. 

Således også det gode valg til salater og råkost, medens de i kogt tilstand, eller på anden måde varmeforarbejdet, vil være hurtigere optagne kulhydrater med større og belastende bidrag i energibalance regnskabet. 

Fra agerbrug får vi også andre og gode kultur plante fremdyrke i større skala. – Den ernæring som jeg satte inde i rumpen. 

Det er forskelligt kålsorter, bladgrønsager og grønsager med  lavt indhold af stivelse. – dem skal vi spise rigtig mange af. 

Disse produkter undergår begrænset forarbejdning og bevare mange af produkternes naturlige struktur af kostfiber ligesom indhold af vitaminerne og mineraler er bevaret. 

I denne gruppe er din analyse og sortering have en særlig opmærksomhed for her skal skelnes mellem:

7) Tilvalg af landbrugsprodukter der kan renses for jord og skyllet vil kunne spises rå eller groft forarbejdet, og 

8) Et fravalg fra dem der skal gennem gå eller har gennemgået en varmebehandling eller en industri lignende forarbejdning inden de kan spises og fordøjes. 

C):

Endelig er der fødevare i gruppen uden for rammen, der som nævnt er den industriprodukserede og industritilvirkede ernæring som “forvirret” menneskets stofskifte og der på længeresigt er ødelæggende for vores liv, sundhed og trivsel. Alt det som i det væsentligeste bør bortvælges i dagligdagskosten. 

Sukkerstads som slik og kage. Pizza og pasta, færdigretter, juice, sød-sodavand og cola osv. 

9) Således bør der groftsagt fravælges industri fremstillet drikkevare og fødevare af en hver art med indhold af Stivelse, stivelses afkog og sirup eller tilsætning af sukkerarter og “naturlig” sødestoffer. – de er oftest meget lidt “naturlige” efter en tur gennem en industrifabrikation….

Vil du et varigt vægttab  :

“Spis, spis ikke for meget. Spis væsentlig vitaltkost, frisk frugt og grøntsager” – eller bare spis alt det du vil fra den indre kost-rumpe…- en moderne “jæger og samler menneske” tilnærmet ernæring.