Noget om søvn

Hvis du får en god nats søvn, så vil du være mere produktiv, have mere energi samt en bedre koncentration. Og slutresultatet bliver, at du får udført mere på kortere tid.

For mange mennesker bliver mindre og mindre søvn en ond cirkel  og en tilsvarende ringere og ringere arbejdsindsats, der kræver længere og længere tid.

Det er ikke kun et spørgsmål om at få otte eller ni timers søvn, det er også vigtigt at få søvnen på det rigtige tidspunkt. Det skyldes den enkle kendsgerning, at du restituerer fysisk bedst mellem klokken 22 og klokken 2 om natten og psykisk bedst mellem klokken 2 og klokken 6 om morgenen.

Så hvis du først går i seng ved midnat og står op klokken 8 om morgenen, så vil det gå ud over både din fysiske regenerering, selv om du har sovet 8 timer.

I bedste fald mister du halvdelen af din fysiske regenerering, og det vil i det lange løb kunne ses på rynkerne og poserne under øjnene, ligesom det øger din risiko for at blive syg og overvægtig.

  •   “Skønhedssøvn” er alt det du kan få før klokken 24……

Flere og flere undersøgelser viser, at mangel på søvn gør folk fede og gamle før tiden, fordi de på grund af træthed har sværere ved at styre deres lyst til sukker, fastfood og nemme måltidsløsninger. 

Nogle mennesker har fået den nød-teori og fejlopfattelse, at almindelig træthed skal forklares med at man er gået “sukkerkold”, – fuldstændig ligesom en cykelrytter på en bjergetape i Tour de France og tror fejlagtigt at de har lavt blodsukker.

Derfor får mangel på søvn folk til at spise mere af især sødesager og let optagelige kulhydrater som gør dem fede, gamle og syge før tiden.

Så en GRATIS og let måde at holde sig “ung”, “slank”og “smuk” på, er simpelthen at gå i seng i ordentlig tid. – og det er her også hverdagen der tæller….

Ved at undlade at spise hurtigt absorberebare kulhydratrigt i aftentimerne, gå i seng i ordentlig tid, falder du hurtigere i søvn og vil du vågne op med mere energi, få udrettet mere på kortere tid, tabe dig, komme til at se yngre ud = bidrage meget til de bedste år i dit liv!

Om natten sker en omfattende del af energistofskiftet, fedt omsætning, proteinsyntesen og kroppens øvrige regenerering. 

Mange af disse processer kræver energi som kan blive leveret fra fedtdepoterne, hvis ikke du som en anden lille sumobryder har  mavesækken sukker og stivelse-kulhydrat fyldt inden sengetid. 

I vintertiden, når det bliver tidligt mørkt, vil det oven i købet være ideelt at gå i seng klokken 21, mens det i de lyse måneder vil være ideelt at gå i seng senere. 

  • Når ja, – undgå sort-te, kaffe, koffeinholdige drikke, chokolade og stærkt lys, som ex. fra TV og computer skærme en 1 time før senge tid, hvis du er en af dem der har besvær med at falde i søvn.