Lidt om energi indtag og vægt.

Dette afsnit bliver godt nok lidt kedeligt, men jeg har valgt at skrive det til den der vil have lidt dybere forståelse og på lidt længere sigt vil være mere sikker i valg af kost og fødemidler, som kan understøtter ønsket om varigt vægttab. 

Hvis du – som så mange andre – dagligt kæmper for at holde en god vægtbalance, så er det nødvendigt at kende til begreberne ”KJ” og ”kcal” blandt andet når du handler ind til dit hjem. 

At kende til energi betegnelserne kilokalorier (kcal) og kilojoule (KJ) er det første skridt på vejen til at få yderlig kontrol over vægten.

Når du bevæger dig, forbruger du energi, og når du spiser mad eller drikker energiholdigt, indtager du energi.

Det er umuligt at give et decideret svar på, hvor mange kalorier mennesket har brug for. Du kan dog godt regne dig frem til et tal, der nogenlunde svarer til den aktivitet, du udfører i løbet af en dag. The Institute of Medicine i USA er kommet frem til nogle mål, som du kan bruge som udgangspunkt.

Følgende skema viser, hvor mange kalorier (kcal) en gennemsnits-mand og gennemsnit-kvinde bør indtage. Tallet er baseret på alder og fysiske aktivitet i løbet af en dag.  – Tag dog det hele med forbehold, da disse tal er noget omdiskuterede og er gennemsnit. Imidlertid kan de være udmærket pejlemærker og specielt hvis ønsket er varigt vægttab. 

Køn Alder Stillesiddende Moderat aktiv Aktiv

Kvinde 19-30
31-50
51+
18-2000
1800
1600
20-2200
2000
1800
2400
2200
20-2200
Mand 19-30
31-50
51+
24-2600
22-2400
20-2200
26-2800
24-2600
22-2400
3000
28-3000
24-2800
  • Den første kolonne, ”stillesiddende”, betyder en livsstil, hvor den eneste fysiske aktivitet er, hvad du bare laver rutinemæssigt derhjemme. Altså hvor du ikke bevæger dig mere, end hvad det at vaske tøj og klippe hæk kræver af dig.
  • ”Moderat aktiv” betyder, at du i løbet af dag får bevæget dig lidt mere. Omtrent hvad der svarer til at gå 5 kilometer i et rask tempo.
  • Den sidste ”aktive” person er én, som går længere end 5 kilometer i løbet af en dag – har fysisk præget arbejde eller en anden fysisk aktivitet, der svarer til det.

Denne tabel er selvfølgelig utrolig forsimplet, og der er så mange forskellige faktorer, den ikke tager højde for.

Det er imidlertid grundlæggende at forstå, hvis dit indtag og forbrug er det samme, så vil du hverken tage på eller tabe dig.

Men hvis du til gengæld spiser mere, end du forbrænder, så vil disse kalorier omdannes til fedt, som oplagres i din krop.

Tilsvarende hvis du, som jeg alt andet forslår, vælger at reducere en væsentlig kilde til kalorie og energi indtag, ris-, hvede-, majs- og kartoffel-produkter, så spiser du pludselig væsentlig mindre energi end din krop behøver til forbrænding. – ja så er det, det oplagret fedt i kroppen som skal mobiliseres.

Hvor mange kalorier indtages?

Ja, nu er de fleste fødevare sammensat af flere energigivende næringsstoffer (protein, fedt og kulhydrat) og kan ikke umiddelbart gennem skues. Imidlertid kan man finde det ved læsning i store ernærings tabeller. 

Men for den der her ønsker et varigt vægttab, kan man med fordel sammenligne forskellige fødemidlers varedeklarationen, – se energi indhold per 100g og varens netto vægt og på den baggrund vælge energi fattigeste mulighed, samtidigt med at der er mulighed at vurdere indhold af eller tilsætning af kulhydrat og stivelse.

Du kan få et indtryk af, hvor mange kalorier der er i de enkelte fødevare der indtages, ved at kigge på informationerne på bagsiden af en vare, – varedeklarationen.

En varedeklaration på en fødevare skal sikre, at forbrugeren får de nødvendige oplysninger om produktet – både hvad angår indhold, næringsstoffer, holdbarhed, oprindelse mm.