Level I

Et kostindtag til at begynde med. 

Hvis du gerne vil starte på noget Human-diæt agtigt , kan det være en god idé at starte ud med mindre kostændringer, for at vænne dig til dét at spise mindre sukke/kulhydrater, men mere frisk frugt og grønsager inden du går hele vejen. 

Mindre indtag af sukker/kulhydrat kræver at overkomme en form for “sukker craving” og der lidt tilvænning for kroppen, for sådan at vænne sig til at spise på denne måde.

Til gengæld er der intet farligt eller usundt ved at spise denne ernæring, – denne “Samler og jæger tilnærmet ernæring” er eksempel på varig kostomlægning som du i princippet kan praktisere i din hverdag og fortsætte så længe, du har lyst. 

Faktisk er det kun en fordel at blive på denne ernæring, frem for at veksle ind og ud af den eller andre jo-jo slankekurer, – du skal kun igennem udrensning og tilvænningsperiode én gang.

Hvis du stopper gennem længere tid, skal du være opmærksom på, at din krop igen kan reagere, da den skal gå fra at forbrænde væsentlig protein og fedtstof til at forbrænde større mængde kulhydrater igen. – denne proces minder meget om den proces, kroppen skal igennem den anden vej. Noget lidt ligesom tømmermænd….

Kroppen har hele livet været vant til primært at bruge kulhydraterne, som i lind strøm er blevet tilført gennem kostindtag, som drivkraft. Med denne beskrevne kostomlægning skal kroppen pludselig vænne stofskiftet til at fungere mere med protein/fedt, omdannet til glukose, som energi i stedet. 

Denne ændring kræver tilvænning i én eller anden grad, som er meget individuel, afhænger af den mængde ernæring og kostsammensætning du indtog, inden du begyndte at tænke på kostomlægning.

Man siger som tommelfingerregel, at det tager op til en uge, før kroppen helt har vænnet sig til en kostændringen, men træthed og følelsen af udspilet mave forsvinder hurtigere. 

Omvendt kan man sagtens opleve følgevirkning af kostomlægning og afgiftning i op til to uger. – Måske også en årsag til en påbegyndt slankekur bliver droppet at fuldføre.

De mest almindelig følgevirkning  ved nævnte kostomlægning er følgende:

  • Træthed
  • Hovedpine
  • Øget tørst
  • Nedsat/øget appetit
  • Dårlig smag i munden
  • Muskeltræthed
  • Koncentrationsbesvær

Prøv at spise lidt friskfrugt og drikke ekstra meget frisk drikkevand for at forbygge lidt. Det vil skylle nyerne lidt igennem og der ved fjerne nogle af “giftstofferne”.

Følgerne skyldes fortrinsvis, at kroppen i første omgang mangler den uendelige tilstrømning af sukker/kulhydrat, som den moderne normal-/gennemsnit-kost er repræsentant for. 

Det er sådan at når den ikke bare kan forbrænde de kulhydrater, den plejer at få tilført, kræver det en til vending af kroppen, inden den finder ud af at skabe homostase i en alternativ form for energi tilførsel, – gennem glykoneogenese processen. – Det giver blandt andet dyk i de ellers forhøjede blodsukker niveauer og i blodtrykket.  

Når kroppen har vænnet sig til at forbrænde mere fedt i stedet for kulhydrater, vil du opleve mindre træthed og større overskud.

Dine gevinst ved denne kostomlægning:

  • Du kan spise, til du føler dig mæt og tilpas på en anderledes måde
  • Vægttab går lige så stille, men varigt til du har nået din idealvægt. 
  • Et mere stabilt blodsukker og mindre insulin respons, der af nedsætter sult og sukkertrang
  • Du sover bedre
  • Du vil opleve en bedre udholdenhed og koncentrationsevne
  • Mellemmåltider og “græsning” af tommekalorier bliver overflødige
  • Risikoen for en række livsstilssygdomme mindskes

Obs! Har du allerede type 2 diabetes eller andre livsstilssygdomme, bør du dog have din læge med ind over og på råd; især hvis du indtager behandlings medicin.  

Som udgangspunkt….bør:

Dit kostindtag fordeler sig på tre kategorier; 

  1. det du kan spise masser af
  2. det du kan spise i moderate mængder, og 
  3. det du bør undgå

Således skal du lære dig disse spørgsmål, som din fødemiddel guide:

  1. det du kan spise masser af…
  • “kan jeg, i princippet, finde dette i naturen, spise det umiddelbart og rå uden forudgående nævneværdig forarbejdning”?.
  • “kan jeg, – i princippet, renses det for jord og sand der ude på marken, evt. skylle det, hvorefter vil de kunne spises rå eller groft forarbejdet”?   

    Så kan du også roligt kokkerere med fødevarerne og spise dem rå, kogt, stegt eller bagt.

Som her repræsentanter:

  • Fisk og skaldyr
  • Fjerkræ og æg
  • Kød, gerne magert eller bønner som alternativ protein kilde
  • Blad grønsager
  • Grove grønsager, gerne rå eller let forarbejdet
  • Frisk frugt, gerne med lokal dyrkning 
  • Råvarer indeholdende plante- og nøddeolier, f.eks. avocado, nødder, oliven og forskellige slags koldpresset madlavningsolier
  1. det du kan spise i moderate mængder…..                             “skal de gennem gå eller har gennemgået en varmebehandling eller en industri lignende forarbejdning inden de kan spises og fordøjes”?. 

Som her repræsentanter:

  • Smør og Ost
  • Proteinrige yoghurter som skyr
  • Tørrede linser og bønner
  • Kornprodukter som rug, havre, bulgur og quinoa
  • Mælk og alm. yoghurt
  • Øl og vin
  1. det du bør undgå…..                                                                  “Kræver de længerevarende varmebehandling, kogning/bagning, eller er det industri fremstillet/tilvirket drikkevare eller  fødevare af en hver art med indhold af Stivelse, stivelses afkog og sirup eller tilsætning af sukkerarter og “naturlig” sødestoffer?. 

Som her repræsentanter:

  • Kartofler
  • Rodfrugter
  • Majs
  • Ris
  • Pasta og pizza
  • Brød
    • Hvidt hvede brød
    • Nanbrød
    • Pita-brød
    • Ris-kager
    • Pandekager
    • Osv…. Vi behøver det slet ikke hvis ønsket er varig vægttab!
  • Juice og andre sukkerdrikke
  • Cola og sød-sodavand
  • Sukkerholdige fødevarer som slik og kage
  • Tørrede frugter
  • Sukkersøde morgenmad produkter
  • Industri fremstillet færdigretter 
  • Spiritus/alkohol af særlig sukkerrige typer

Fortsæt selv listen….

I praksis betyder ovenstående, at du skal være klar til at fralægge dig den moderne livstil med en ”Alt ædende og kulhydrat græssende”-kultur til fordel for en måltidsrelateret spisekultur med store portioner frisk frugt og grøntsager suppleret med kød, fisk, æg og lidt mejeriprodukter, – eller alternativ protein kilde. 

Udvis særlig opmærksomhed…

Langt de fleste mennesker vil have gavn og glæde af at spise efter denne kost-model; især hvis formålet er varigt vægttab. 

I visse tilfælde bør man dog være ekstra opmærksom:

Professionelle idrætsudøvere: Når du virkelig skal præstere, har kroppen brug for kulhydrater. Frisk frugt med stort kulhydrat indhold, banan-melon-ananas kan være godt supplement til den daglige kost og man kan drage fordel af beskreven kostindtag i dine træningsperioder og tilsvarende så sørge for gode mængder stivelses-kulhydrater lige op til og under en ekstra krævende præstation eller konkurrence periode.

Blodtrykspatienter: For langt de fleste mennesker falder blodsukkeret og blodtrykket de første dage eller uger efter skift fra almindelig gennemsnitskost, grundet ændret væskebinding i kroppen. Når kiloerne rasler af falder blodtrykket tilsvarende. 

Man bør konsultere sin læge og holde nøje øje med blodtrykket, hvis du som blodtrykspatient mærker ændret træthed, sorten for øjnene eller svimmelhed.

Diabetikere: Det er uanset diabetestypen nødvendig at du er opmærksom på, at din medicin med stor sandsynlighed skal tilpasses det væsentligt lavere indtag af kulhydrater i forbindelse med overgang til beskrevne kostændringer….

Vil du et varigt vægttab  :

“Spis, spis ikke for meget. Spis væsentlig vitaltkost, frisk frugt og grøntsager” – eller bare spis alt det du vil fra den indre kost-rumpe…- en moderne jæger og samler menneske tilnærmet ernæring. – se “Level II”