Om hud kløe og overfølsomhed.

Gennem mit liv har jeg haft problemer med hud kløe og tørre sprukne hænder i varierende grad.
Jeg kræsede mig til blods og måtte gå med handsker for at beskytte mine kløende, små blødende og ofte smerterne hænder.
Tilsvarende blev jeg astma behandlet pga. hoste, slim dannelse, vejrtrækningsbesvær og træthed. – Ingen læge har kunne hjælpe mig med at afhjælpe problemerne, kun lindre.

Måske kan min historie og nu opnåede erfaring være til inspiration for andre med lignende lidelse. 

Intet her omkring er videnskabeligt, kun empiri….

Som nævnt havde jeg visse problemet med hudkløe og hoste.
Så besluttede jeg, det uafhængig, at jeg ville lave en varig kostomlægning, som tidligere beskrevet. Med udgangspunkt i dogmerne: 

  • Spis: – Aldrig kød og stivelse i samme måltid. 
  • Spis: – Kød, grøntsager og salat eller Stivelse, grøntsager og salat. 

Valgte jeg, konsekvent: “Kød, grøntsager og salat”. 

Særdeles overraskende og helt uventet forsvandt mine hud kløe og overfølsomheds problemer. Selv min irriterende hoste ændrede pludselig karakter og en fysisk træthed vandede ud. 

Nu har jeg erfaret, hvoraf mine hud og overfølsomhed problemer er afstedkommet. Det gælder for mig, men måske er der nogen der ude, der har lignende problemer, som kan spejle sig i mine erfaringer, – som er følgende:

  • Hoste, rallen og slim i halsen …… majs, majsmel og majsstivelse. 
  • Kløe i huden ……. hvede, hvedemel og hvedestivelse. Hvede-øl kunne ligeledes give hududslæt og kløe over hele  kroppen.
  • Tørre sprukne hænder ….. kartofler, kartoffelmel og kartoffelstivelse
  • Kløe på fingrene….. tomat, tomatketchup og tomatpuré. ( her har jeg imidlertid ingen stivelses reference, men forklare reaktion med at tomat og kartoffel er af samme plante-familie, – natskyggeplanten ).
  • Tørre sprukne hænder……Peanuts, (her har jeg imidlertid ingen stivelses reference, men har gjort denne erfaring og observation)
  • Sprukne læber……. citrusfrugter, (citron, appelsin og grapefrugt) giver mig sprukne læber
  • Tørre læber…. tandpasta. ( Nogle tandpasta indeholder nogle stoffer, ved ikke hvad, som giver mig tørre læber. Jeg havde altid en læbepomade i lommen for at fugte mine læber, indtil jeg blev gjort opmærksom på sammenhæng mellem tandpasta og tørre læber. Jeg prøvede et par skift og er nu fri af tørre læber uden brug af læbepomade. – i dag bruger jeg Zendium tandpasta.)

Der er rigtig mange industriforarbejdet fødemidler og færdigretter som har et stivelses indhold. Her kan jeg blot næve nogle af mine fund af kartoffel-stivelse i følgende: Slik og blandet chokolade produkter, pizza, kage, pulver sovs og supper, færdig sovs eller supper i karton såvel i frost.  – Øl brygget på “råfrugt”, er brygget med majs som basis del…

Prøv dig frem og se om der er noget der virker for dig. Hvis du alligevel har taget beslutning om at ændre på din livsstil og kostvaner, kan du lige så godt tage den mulighed for en “side-gevinst” med….. 

-Nu blev jeg imidlertid ikke helt chokeret over min opdagelse, idet jeg kunne bringe kendt viden og forståelse ind i en ny sammenhæng. 

I mit arbejdsliv som lægemiddelkonsulent har jeg været produktspecialist på et blod-erstatnings-produkt. En volumen ekspander baseret på majsstivelse, som i nogle situationer kunne erstatte infusion af bloderstatnings produktet, – som Human albumin. Begge produkter kunne “suge” væske fra omliggende væv ind i boldbanen og der ved stabilisere kredsløbet. 
Imidlertid oplevede nogle patienter, der blev behandlet med den majsstivelses baseret volumen ekspander, bivirkninger i form af hudkløe.

Disse forsvandt dog når behandlingen blev bragt til ende. – en kendt, ikke alvorlig bivirkning set i forhold til den ofte kritiske tilstand som produktet skulle afhjælpe og behandle. 

Men nogle mennesker har antagelig blodkar, som tillader gennem trænglighed af større molekyler.
Ved forspørgsel omkring denne hypotese hos en specialist i allergiske sygdomme, forklare denne at det er kendt at nogle mennesker, med en “genfejl” på 12. eller 13 gen-par, har et matrix i blodkar vægen, som i nogle tilfælde tillader større molekyler at diffundere igennem.

Dette er måske forklaringen på at mine lidelser forsvinder ved kostomlægning eller kritisk kostgennemgang. At der er stor stof molekyler i stivelse, som måske med den forklaring, kan give irritation i hud og slimhinder.

En god forklaring eller ej, – det virkede for mig.

Måske er du en af dem der kan hente en “sidegevinst”, ved fravalg af visse stivelses produkter, når du alligevel har besluttet dig for et varigt vægttab. 

En lille bonus information er at de forskellige stivelses varianter kan forkommen i visse light produkter og som udefinerbart “modificere stivelse”.
Kik på varedeklarationen og se produktets stivelses indhold.
Der er rigtig mange industriforarbejdet fødemidler og færdigretter som har større stivelses indhold…… – det er billig tilsætning.

– En af mine overeraskende opdagelser, var at finde majsstivelse i et fedtreduceret mælkeprodukt… – 0,2 % yoghurt/skyr. Hvad gavner en fedt deduktion, hvis det erstatter med hurtig optagelig sukker i form af majsstivelse…