Lidt Om kalorier(cal), kilokalorier (kcal)og kilojoule (KJ)

KJ’ og ’kcal’ er energi betegnelser som blandt andet bruges til beregning af energi indhold i vores fødevare og kost, i forhold til vores basis energi forbrug og energiomsætning ved muskelarbejde ved arbejde eller motion. 

Om man bruger energi betegnelserne kilokalorier (kcal) eller kilojoule (KJ) er i denne sammenhæng som udgangspunkt uden forskel for menigmand. Begge er udtryk for en energi-mængde. 

I fødemidler kan energi mængden i kilokalorier eller kilojoule, – lille eller stor, være interesse for dig der gerne vil indtage mindre energi i kosten end organismens energiomsætning vil kræve, for på den måde at forbruge af den energireserve som er opbygget i fedt væv. Når du sammenligning to fødemidlers energiindhold vælger du den laveste energi-kilde, for på den måde at tærer på fedt depoterne og opnå varigt vægttab. 

Om energien i en fødevaren er målt i kilokalorier eller kilojoule er uden forskel for dig, din krop eller dit vægttab. Det er en idiologiske diskussion og kun interesant hvis der skal udveksles information med andre.

’Kcal’ står for ’kilokalorie’. Mange bruger ordet ’kalorier’ i flæng, men den rette betegnelse er faktisk kilokalorie, når man snakker om kost og motion.

1 kalorie (’cal’) er den mængde varme, det kræver for at opvarme 1g vand 1°C . Med andre ord, så beskriver kalorier både den mængde energi, vi bruger (motion og arbejde), og den mængde energi, vi indtager (mad og drikke).

Kilo betyder 1000, det vil altså sige, at 1 ’kcal’ er det samme som 1000 ’cal’.

Ellers kan du også huske på, at:

  • 1 gram protein indeholder 4 kcal.
  • 1 gram kulhydrat indeholder 4 kcal. Og
  • 1 gram fedt indeholder 9 kcal.

Så hvorfor findes der også en enhed ved navn ’KJ’? 

Det skyldes, at kalorier faktisk ikke er den rigtige betegnelse, man bruger inden for fysikken. Kalorier hører snarere til motion- og fitness-verdenen.

’KJ’ er forkortelsen for ’kilojoule’. Joule er den mængde energi, det kræver at løfte 1 kg 10 cm. Ligesom ved ’kcal’, så svarer 1 ’KJ’ til 1000 ’joule’.  

  • 1 gram protein indeholder 17 KJ.
  • 1 gram kulhydrat indeholder 17 KJ.
  • Og 1 gram fedt indeholder 37 KJ.

Omregning. 

For at omregne ’kcal’ til ’KJ’, skal du gange 1 kcal med 4,2.. sådan cirka… 1 kcal = 4,184 KJ.

For at omregne ’KJ’ til ’kcal’, skal du gange 1 KJ med 0,24… Sådan cirka… 1 KJ = 0,239 kcal.

Alt sammen jævnt kedeligt… men det er begreber og definitioner, som du kan bruge til at navigere med, når du vil vælge det mellem flere fristende tilbud.