Lidt om Væksthormon

Væksthormon hører man almindeligvis ikke om i forbindelse ernæring og kostregulering med diæt og slanke kurer.  

Væksthormon er vigtigt for børns vækst og udvikling er almindelig kendt.  

Men de færreste almindelig mennesker ved at væksthormon produktionen i hypofysen fortsætter normalvis i voksen livet ( dog i mindre omfang) og at væksthormonet har betydning for energiomsætning og blodsukker reguleringen . 

Imidlertid kan en vis forståelse for væksthormonets funktion gøre en forskel for den som ønsker et varigt vægtab. 

Hvis man vil give mennesker en lille smule forståelse af stofskifte, energiomsætning og blodsukker regulering med udgangspunkt i den normale ernærings-fysiologi, bør forståelse af hypofysens produceret væksthormon være en del af pakken…  

Væksthormon er nemlig det hormon som er med til at fri sætte fedt fra vores fedt-depoter i vores fedtvæv, således at glycerol og frie fedtsyre derefter kan omdannes til glukose-sukker i leveren, – Glukoneogenese [i].  

Væksthormon ind gå således sammen med insulin[ii] og IGF-1[iii]( InsulinGrowFactor 1) som væsentlige regulerings katalysator i blodsukker-reguleringen, -homøostase[iv].  

IgF1 følger blodsukkeret omvendt proportionelt  op og ned.  

Højt Blodsukker medføre lav IGF-1 og insulin produktion øges flytter glukose ind i cellerne og energidepoter i lever, muskel eller fedtvæv.   

Lavt blodsukker medføre høj IGF-1. Når IGF1 er højt, fri sættes væksthormon fra hypofysen og bidrager derved til at fri sætte de byggesten som indgår i glukose produktionen i leveren, Glukoneogenese….

Det er denne glukoneogenese-process som alligevel sikre normalt blodsukker når du eksempelvis ikke spiser mellem måltiderne, arbejder eller motionere over 20-30 minutter uden energi indtag og når man sover. – naturligvis også ved faste. 

Væksthormonets funktion i glukose ny-dannelse fra kroppens fedtdepoter er en væsentlig viden at besidde, hvis man gerne vil have et varigt vægt tab.  

Forstået på den måde at væksthormonet under normale forhold vil tilsikre at fedtdepoterne lige så stille bliver fri sat og tilsikre blodsukker stabilisering fra den lave ende ligesom insulin tager sig af blodsukker stabilisering fra den høje ende.

Hvis du har valgt en varig kostomlægning og ønsker varigt vægttab vil kroppen således selv tage sig af blodsukker-homostase.

Bonus information:

  • Væksthormon er også understøttende på immunforsvaret blandt andet ved infektions-bekæmpelse.  

Advarsel! Har du insulin krævende diabetes og ønsker vægttab er det af yderste vigtighed at et nedsat indtag af sukker og/eller stivelsesholdige fødemidler følges af en tilsvarende regulering af insulin mængde.

Noter:

[i] Glukoneogenese, nydannelse af glukose fra laktat, aminosyrer eller glycerol. Glukoneogenese finder sted i cellerne i leveren og i mindre grad i nyrerne og er af afgørende betydning for forsyning af andre væv og organer med glukose, når der ikke tilføres kulhydrater fra tarmen.

[ii] Insulin er et af kroppens mest betydningsfulde hormoner til regulering af blodsukkeret ved at tillade glukose at bevæge sig ind i cellerne. Insuin produceres i beta-cellerne i bugspytkirtlen.

[iii] Det IGF-1, som cirkulerer i blodet, er dannet i leveren, og afspejler GH-sekretionen fra hypofysen. Der forekommer dog også lokal dannelse af IGF-1 i andre væv i stor udstrækning. Det lokalt dannede IGF-1 virker formentligt primært auto og/eller parakrint på det omkringliggende væv (f.eks. fedtvæv, epifysebrusk, gonader mm.)1, 2

[iv] Homøostase er opretholdelse af indre ligevægt; i biologien det forhold, at systemer og organer i legemet virker ind på hinandens funktioner, fx ved feedback-mekanismer, således at det indre miljø holdes inden for snævre grænser.