Lidt om valg af kulhydrater

Det væsentlige ved at vælge kulhydrater er tanken bag det glykæmisk indeks, – at jo længere tid det tager for kulhydraterne at blive fordøjet, jo mindre er indvirkningen på blodsukkeret og insulinen, og jo bedre er madvaren for den der gerne vil varigt vægttab. 

Grønne grøntsager, frugter, bælgfrugter og fuldkornsprodukter medvirker til en meget langsommere stigning i blodsukkeret, fordi de indeholder fibre (ikke fordøjeligt kulhydrat), som forsinker fordøjelsen og giver et lavere glykæmisk indeks.

Protein og fedt i vores måltid forsinker også optagelsen af kulhydrater og medvirker derfor til et mere stabilt blodsukker, som får dig til at føle dig mæt, hjælper med til at holde vægten samtidig med, at du holder dit energiniveau oppe. 

Det er vigtigt at forstå, at en reaktion på en fødevare med et højt glykæmisk indekstal er, som narkotika og stærkt vanedannende, en meget kunstig og unaturlig tilstand, som det aldrig har været naturens mening skulle indtræffe. – Sukker trang.

Det er en af de vigtigste grunde til, at vi tager på i vægt, er mere sultne, føler os oppustet og trætte.

Frisk frugt og grønsager har naturlig sukkerindhold fra naturens side og giver i tilgift vitaminer og mineraler med.

Vælg lavt glykæmisk indeks, det er væsentlig bedre end valg fra den høje ende…. – også hvad angår vitaminer og mineraler.

Højt GI (spis mindre af) 

Franskbrød 95 

Hvide ris 88 

Bagte kartofler 85 

Cornflakes 84 

Riskager 82 

Vingummi 80 

Wienerbrød 76

Pommes frites 75 

Sodavand 70 

Lavt GI (spis mere af)

Havregrød 49

Appelsiner 43

Rugbrød 30-40

Pærer 37

Æbler 36

Linser 29

Bønner 29

Gulerødder 20

Fødevarereference – Glukose = 100.