Det væsentlige ved at vælge kulhydrater er tanken bag det glykæmisk indeks, – at jo længere tid det tager for kulhydraterne at blive fordøjet, jo mindre er indvirkningen på blodsukkeret og insulinen, og jo bedre er madvaren for den der gerne vil varigt vægttab.
Grønne grøntsager, frugter, bælgfrugter og fuldkornsprodukter medvirker til en meget langsommere stigning i blodsukkeret, fordi de indeholder fibre (ikke fordøjeligt kulhydrat), som forsinker fordøjelsen og giver et lavere glykæmisk indeks.
Protein og fedt i vores måltid forsinker også optagelsen af kulhydrater og medvirker derfor til et mere stabilt blodsukker, som får dig til at føle dig mæt, hjælper med til at holde vægten samtidig med, at du holder dit energiniveau oppe.
Det er vigtigt at forstå, at en reaktion på en fødevare med et højt glykæmisk indekstal er, som narkotika og stærkt vanedannende, en meget kunstig og unaturlig tilstand, som det aldrig har været naturens mening skulle indtræffe. – Sukker trang.
Det er en af de vigtigste grunde til, at vi tager på i vægt, er mere sultne, føler os oppustet og trætte.
Frisk frugt og grønsager har naturlig sukkerindhold fra naturens side og giver i tilgift vitaminer og mineraler med.
Vælg lavt glykæmisk indeks, det er væsentlig bedre end valg fra den høje ende…. – også hvad angår vitaminer og mineraler.
Højt GI (spis mindre af)
Franskbrød 95
Hvide ris 88
Bagte kartofler 85
Cornflakes 84
Riskager 82
Vingummi 80
Wienerbrød 76
Pommes frites 75
Sodavand 70
Lavt GI (spis mere af)
Havregrød 49
Appelsiner 43
Rugbrød 30-40
Pærer 37
Æbler 36
Linser 29
Bønner 29
Gulerødder 20
Fødevarereference – Glukose = 100.