Kostfibre er ufordøjelige kulhydrater. – Det betyder, at de ikke nedbrydes i tyndtarmen.
Kostfibre går ufordøjet til tyktarmen, hvor nogle typer kostfibre bliver vandopløste og andre nedbrudt af bakterier, der omdanner dem til nyttige stoffer, som kroppen kan optage.
Kostfibre er vigtige, da de får maden til at fylde mere og binder sukker-kulhydrater til sig, så du føler dig mæt i længere tid. På den måde hjælper de med til at holde vægten, fordi der er mindre risiko for, at du spiser for meget.
Samtidig stimulerer kostfibre tarmens motorik, så maden kommer hurtigere gennem tarmen, og du undgår forstoppelse. Det er derfor en god idé at spise mad med kostfibre.
Kostfibre findes især i:
- Rugbrød og fuldkornsbrød
- Havregryn
- Naturris
- Fuldkornspasta…. det er imidlertid pasta og kulhydratrige.
- Bælgfrugter
- Grove grøntsager, fx rodfrugter og kål
- Frugt
- Nødder og frø
Hvis du spiser fiberpiller eller madvarer, hvor fibrene er tilsat kunstigt, får du fibre, men ikke de vigtige vitaminer og mineraler der naturligt findes i fiberrig mad.