Om det metaboliske syndrom. – Kort version….

Hvad er metabolisk syndrom? Symptomer og behandling?

– Det her er rigtig vigtig og betydningsfuldt…..

En ofte overset tilstand, som egentlig er ret normal, er det metabolisk syndrom. 

Sundhedsrelaterede nyheder omhandler tit fedme, diabetes og forhøjet blodtryk, men de færreste af os ved ret meget om metabolisk syndrom; hvilket faktisk er forstadie-tilstand til en kombination af disse tre sygdomme.

Det anslås at 25% af voksne har tilstanden. Tallet vokser op mod 50 % af befolkningen i aldergruppen over 50.

Lad os tage et nærmere kig på årsagerne, symptomerne og hvad man kan gøre for at forebygge tilstanden.

  • Hvad er metabolisk syndrom?

Udtrykket, “det metabolisk syndrom”, er en paraplykategori, som dækker over nogle tilstande som påvirker normal metabolisk aktivitet og kan være forstadie til  sygdom.

Vores metabolisme er kort fortalt den proces der nedbryder den mad og drikke vi indtager for at omdanne den til energi, – samtidig står det også for processer der fjerne affalds- og giftstoffer.
Når der ændres på denne proces, – typisk ved at den begrænses, kan dette føre til begyndende mistrivsel, langsom vægt øgning med uønsket dellefedt om livet og på hofterne. Det fortsætter bare med øget kropsfedt, let åreforfedtning og begyndende organpåvirkning. Uden indgriben vil det bare ikke vil stoppe og kan senere førende til forhøjet blodtryk, måske type 2 diabetes, alvorlige hjertekarproblemer og måske slagtilfælde.

Symptomer på metabolisk sygdom…

De, som reagere tidlig på kropsændringerne og har søgt læge, har måske fået stillet diagnosen “metabolisk sygdom”. De vil typisk vise tegn på overvægt, specielt ved forøget livvidde; let forhøjet blodtryk; forhøjede niveauer af triglycerider og nedsat HDL, – det “god” kolesterol (som gerne må være højt); problemer med let forhøjet blodsukker og tilsvarende problemer med blodsukker regulering ; og måske let hoved pine eller hyppig betændt kropsvæv.

Hvad er årsagerne til metabolisk sygdom?

Der er visse grupper af folk, som har øget risiko for at opleve metabolisk sygdom. Først og fremmest er der de med genetisk resistens overfor insulin, som kan være disponeret for at udvikle metaboliske problemer. Derudover er der årsager som mangel på motion, en dårlig ernæringssammensætning og kostindtag med overvægt på kulhydrater som udløsende faktore, men som alt til sammen kan være med til at forværre tilstanden.

Hvordan kan man forebygge eller undgå udvikling af det metabolisk sygdom?

En sund livsstil kan reducere din risiko for at udvikle metabolisk syndrom.

  • Let til moderat daglig motion. – Holdsport kan være en sjov måde at starte nye aktiviteter på. – At gå eller cykle på arbejde kan ligeledes være en løsning.
  • Vedligehold en sund kropsvægt. – Brug en badevægt til at vurdere om du har bruge for at rette ind. Målet bør specielt være at sørge for ikke at øge vægten yderlig og siden at komme af med noget af fedtet på maven, – ved øget motion eller vægttab.
  • Spis sundt og varieret. Sørg for at du får alle de nødvendige næringsstoffer og sigt efter seks stykker frugt og grønt om dagen, – få rigeligt med grove grøntsager med de næringsholdige kulhydrater der også indeholder vitaminer, mineraler og kostfibre.
  • At sænk alkoholforbrug og kvitte smøgerne skader ikke i denne sammenhæng. Det er dog uden der er påvist nogen sammenhæng i udvikling af det metaboliske syndrom, men stort alkoholindtag og rygning er en dårlig cocktail sammen med åreforkalkning, forhøjet blodtryk og diabetes.

Symptomerne på metabolisk sygdom kan behandles og holdes under kontrol med medicin; for eksempel kan din læge vælge at give medicin til at sænke blodtrykket, holde kolesteroltallet nede eller vedligholde et normalt niveau af blodsukker.
Men ved ændring af livsstil med kostomlægning, motion og vægttab, kan tilstanden bringes under kontrol, “tallene” kan komme på plads og medicinen kan undgåes.
Det er netop i denne “scene” nogle realityshow optræder med “hokus pokus numre” og “alt medicinen væk, – den er overflødig og slet ikke nødvendig”…. Men Pas På !

Imidlertid har tilstanden taget bolig i kroppen og vil vende nådesløst tilbage, hvis man ønsker det og lader sig falder tilbage i en  ligegyldighed og laden stå til livsstil. – og så er du måske uden medicin…..

På den lange bane skal forblive med de gode vaner og den anbefales en sund livsstil fremfor medicin, da dette er den bedste måde hvormed du kan sikre dig et langt og sundt liv, – uden åreforkalkningssygdomme, blodpropper og en rollator.