Hvad med børnene?

Øget velstand kommer oftest også vores børn tilgode. Vi vil jo vores børn kun det bedste….

  • Et hver 10 årig barn, teenager pige eller dreng kan selv koge 100 g pasta og spise det med tomatketchup, men 8 mellemstore kogte kartofler ( á 50g ) skal der mere end forældres overtagelses evne til at få dem til at indtage. 

Når det gælder 400 g kogte kartofler,  svarende til 8 mellem store kartofler, kan ikke mange indtage den mængde kartofler, men de indeholder næsten samme mængde energi i kalorier/kj,340 kcal, sammenlignet med 100 g pasta 356kcal eller 50g smør 375 kcal …. 50 g smør/fedt med ske, – nej tak, det kan man ikke tænke sig. 

Forstå, energitæthed i hvedemel er tårnhøjt, om det er pizza, hvidt-brød, pasta, nan-, pita-brød eller andre hvede kager. Energiindholdet er tårnhøjt og har angiveligt redet folk i katastrofeområder eller hungersnød. Dog er det ikke anbefalelsesværdig ernæring, hvis man har alt muligt andet at spise….

Fedt giver mæthed, – det gør hvede-kulhydrat, sukker og stivelse, ikke i samme omfang. 

Er det så friture/olie-kogte kartofler / pomfritter med kettrup går det nemmere for de unge-mennesker at få til at glide ned, svarende til 250 g = 325 kcal.

Riskager… 0 fedt. Det er til at forstå for børn… “knaser dejligt”. – men at forstå at det 100 % kulhydrat og et glykæmisk indeks nær ved “100”…. det er ikke for børn. Og slet ikke at spise for børn der er alene hjemme eller har taget for meget på i vægt….

1/2 l sød sodavand eller cola indeholder 25 styk sukker eller 60 gram hvidt-industri-sukker = 15 teske fuld sukker = 240 kcal. – sådan, er der så meget? …… Ja!

Det er svært nok for voksende at navigere rundt i dette her “ernærings-noget”. – Det er helt uforståeligt for børn.
Løftede pegefingre, skolelærer undervisning, “Gode”“velmenende” kost-råd og reklamer konkurrerer om vores opmærksomhed og vores spisevaner, – ja, og måske lidt lommepenge eller ønske om forældre påvirkning. – Nogle gange går budskaberne i alle retninger.
Det er helt rundforvirrende for børn, men de sidder tilsidst tilbage med de ulykkelige konsekvenser. 

Lidt drikkevand samt Agurk- , rå gulerødder- og æble-stykker bør være børn nemt tilgængelig i et hvert hjem med børn. Energi indhold og glykæmisk indeks lavt. De knaser og smager lidt sødt, men indeholder også vitaminer og mineraler.  Læg dem i en plastbøtte eller i en skål med vand, så børnene bare kan tage af det…..

Der er i sidste århunderede, på baggrund af indsamlede data fra sundhedsplejerske og skolelæger, udarbejdede meget udførlige nationale vækst- og vægt-kurver for børn, piger/drenge, mellem 0 og 20 år. Disse kurver findes verden over og er også ofte relateret til etnicitet. 
Således fortæller disse vækstkurver om sammenhængen mellem barnets alder, højde og vægt. Disse kurver bruges medicinsk til at vurdere børns alderssvarende vækst og udvikling. 

Vækstkurver – Pige                                    

Højde og vægt  0-20 år – Danmark.

Tidligere var det primært manglende højdetilvækst og fejl- / under-ernæring som oftest var den sammenhæng som kurvene blev anvende. Der blev om mulig iværksat medicinsk- eller diæt-  intervention for at børnene kunne indhente den manglende højde eller vægt. 

Hvor det tidlige var fattigdom og begrænset kostindtag som var årsag til fejlernæring hos børn og unge, er det i dag særligt fejlernæring betinget af uforholdsmæssigt stort indtag af energiholdigt fødemidler…..af kulhydrater fra hvidt-industri-sukker tilsat vores industri fremstillede og industri forarbejdede fødevare som markedsføres af reklamer i “børne højde”, – som slik, kager, sodavand, morgenmadsprodukter osv…. – Coca-cola brand er kendt i selv den fjerneste afkrog af verden… Der til kommer fastfood, snacks og diverse mellem måltider.
Ja, naturligvis den mad som børnene får serveret i forbindelse med deres måltider indeholdende hvede-brød, ris, majs og kartofler af en hver art. Nu om stunder ser man pludselig at børn sprænge op gennem vægt-kurven set i forhold til deres højde. 

Både børn og deres forældre er ulykkelige, men børnelæger er rystet når de nu begynder at finde teenager-børn med fedtlever som en gammel, aldrende alkoholiker. Børnenes lever er så belastet af deres overvægt at den er begyndt at tage skade. Det er aldrig i medicinsk-historie set tidligere, – det er skræmmende….

Problemet med børns overvægt er almindelig kendt og vanskeligt at håndtere.
Når det gælder vores børn og teenager, der er vores kære, så har vi svært ved at se dem ulykkelig.
Forældre og behandler kommer med gode råd og spise regler, som oftest giver anledning til konflikter og diskussion, brudte løfter, hvide løgne og tillidsbrud. Alle mistrives med det og det forties i frygt for konflikter, hvorefter tingende endnu engang ryger i den negative spiral. 

Der er ikke nogen nemme løsninger og dissideret slankekur er ikke tilrådeligt hos børn, uden profesionelles bistand. Børn skal gerne være i trivsel og have tilført tilstrækkelig essentielle næringsstoffer, ( fedt, protein, vitamin og minereller)  til en normal vækst og udvikling. 

Imidlertid er børn i voksealderen lidt heldigere end os andre…. Hvis de “bare” kan holde deres vægt nede på den vægt de har her og nu, – på det tal der hvor det er lige nu, ja så vil deres højde tilvækst lave alt arbejdet.

Ikke nogen slankekur, men en slags leg, “en sport” om at holde vægten på nuværende tal, – dag for dag, uge for uge og måned for måned. Det er en forsigtig kostomlægning, hvor barnet selv deltager, lærer at navigerer i alle de lødige og ulødige alternative fødemidler-tilbud de vil møde i dagligdagen og hele livet igennem. 

Prøv at finde frem til den nationale vækstkurver som afspejler jeres land og etnicitet. Prøv at markerer år for år barnets alder og vægt i forhold til højde. Siden kan børn og voksne her finde et synligt mål for hvordan og hvor hurtigt at resultatet afspejler sig på skemaet. Et foto i ny og næ vil også hurtig give synlige resultat.

Børne skal opleve hvor relativt lidt, der skal til for at holde deres nuværende vægt stabilt, finder de nødvendig løsninger og følge deres resultater. 

Børn spejler sig i deres forbilleder og ta’ som bekendt også meget hurtigt ved lære af hjemmets og forældres motion-, drikke- og spise-vaner. 

“Planlæg det realistiske, – gennemfør det planlagte”. Forældrene opgave er at være en god rolle-model og købe ind til husholdningen efter det princip der siger:”Dem der handler ind til hjemmet bestemmer også hvad der er i skabe og skuffer, men også  hvad der bliver serveret spist og ikke mindst drukket af børn og unge i hjemmet.

Omkring puberteten opstår der naturligvis hormonelle forandringer, der vil foranlede ændret kropsform gennem ændret muskelmasse og fedtfordeling. Dette kan selvfølgelig ikke undgåes og vil have en vis indflydelse på kropsvægten, men også ses på vækst-kurverne, og ikke mindst på krops-konturen i spejlet, når det er aktuelt. 

Anskaf en badevægt til barnet og lad den være omdrejningspunkt. Som nævnt; “Børne skal opleve hvor relativt lidt, der skal til for at holde deres nuværende vægt stabilt og vil finder de nødvendig løsninger”. 

Ikke nogen med straf eller materielle belønning. – Del glæde og erfaringer. Lære selv og find om nødvendig, nødvendig lødig viden. Hjælp der hvor det bliver dig givet….

Og hvis barnet er mere sulten efter du har spist sin tallerken mad, så bed dem om at lege lidt, – vent bare 20 min, se om ikke barnet glemmer deres sultfornemmelse og kroppen nu har registreret føde indtagelsen og har reguleringen af sult følelsen. – ellers lad barnet spis lidt frugt….

Men som udgangspunkt er muligheden tilstede, for børn og ungemennesker i voksealderen, at “slanke sig” ved “blot” at holde vægten. Det er en enestående mulighed, for det ellers sunde og raske barn i barnets voksealder.
– Den mulighed kommer ikke tilbage senere i livet og det kan alle os, der har været igennem flere “slanke-helveder”, så kun misunde dem.