Om at forstå Glykæmisk Indeks

Lær at bruge Glykæmisk Indeks til at vælge de rigtige kulhydrater, hvis dit mål er varig vægttab og/eller forbedrede sportspræstationer.

Overdreven brug af for mange af de forkerte kulhydrater på det forkerte tidspunkt og i de forkerte mængder, kan bevirke at du tager mange kilo på i vægt, følere dig træt og uoplagt. Ja, måske dagligt kæmper med at holde dig vågen eller ligefrem falder i søvn under arbejde og/eller måske bliver nødt til at gå på kompromis med din sportslige præstation.

Derimod, vil de rigtige kulhydrater på det rigtige tidspunkt og i de rigtige mængder spille en central rolle for din krop og dine præstationer.

Der hersker ingen tvivl om at kulhydrater spiller en central rolle for sportslige præstationer.

Kulhydrater, i form af glukose, giver brændstof til musklerne, hjernen og nerverne.

Afhængigt af hvilken type føde du vælger, kan indtagelse af kulhydrater  før, under og efter motion, påvirke din krop på forskellige måder, som enten kan forværre eller forbedre præstationen og/eller ønsket fedttabet. 

Det er udelukkende et spørgsmål om at forstå hvilke kulhydrater du skal bruge på hvilke tidspunkter og hvor mange du skal indtage.

De forkerte typer kulhydrater på det forkerte tidspunkt gør dig fed og tilsvarende kan forringer din præstation

Mange rene kulhydratkilder (som hvidt brød, cornflakes, hvide ris, kartofler, slik, sodavand etc.) kan have en dramatisk effekt opad på dit blodsukkerniveau og specielt når de spises alene.

Når dit blodsukker er alt for højt stimulerer det kraftigt insulinniveauet som igen ”tænder” et fedtdepot enzym i fedtcellerne. Dette enzym gør efterfølgende et stort stykke arbejde med at suge overskydende sukker-glykose ud af blodbanen, omdanne det til og opbevare det som fedt.

I mange tilfælde vil din krop faktisk overreagere og danne for meget insulin, hvilket gør at den trækker for meget sukker ud af blodet og forårsager at dit blodsukker falder for meget og du vil føle dig træt og uoplagt, når blodsukkeret er forhøjet, men også når det er i den lave ende. – Du skal måske læne dig henover skrivebordet for at tage dig en ”powernap” eller måske føler du trang til at fylder endnu en portion sukkerstof inden bords i forsøg på at afhjælpe træthed.

Hemmeligheden er at regne ud hvilken effekt en bestemt kulhydrat har på dit blodsukker og holde sig til dem, der ikke sender blodsukkeret op gennem loftet. 

Her er forståelse og brug af Glykæmisk Indeks (GI) nøglen. 

Læs: “Glykæmisk Indeks (GI) – sådan vælger du de rigtige kulhydrater”.