Sukker-kulhydrater er årsag til formeget fedt i og på kroppen,
Man må begrænse stivelse og industri-tilsat-kulhydrater, hvis man vil varig vægttab. Det er nemlig disse kulhydraterne, der afgør, hvor meget fedt kroppen producerer til blodkar, indreorganer og til sidebenene.
Vi oversvømmes hele tiden af slankekure og kostteorier, der råder os til at skære ned på ikke kun fedtet, men også på hvidt sukker og andre hurtige kulhydrater, hvis vi vil holde den slanke linje.
Og meget tyder på, at specielt det sidste er et rigtig godt råd. For det er i vidt omfang de forskellige kulhydrat-sukkerstofferne i vores kost-indtag, der styrer kroppens produktion af fedt.
Jo flere hurtige sukker-kulhydrater, jo mere kropsfedt bliver der dannet, viser nu et amerikansk forskningsprojekt, offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet.
Ifølge undersøgelsen, som er et dyreforsøg udført på rotter, spiller sukkerstofferne – altså kulhydrater – en stor rolle for udvikling af både fedme, sukkersyge og demenslignende tilstand hos rotterne.
Dyr, der fik mad med mange såkaldt hurtige kulhydrater, producerede således dobbelt så meget fedt som dyr, der fik en diæt med samme antal kalorier, men med langsomme kulhydrater.
Samtidig udviklede dyrene en række tidlige tegn på sukkersyge.
Hvis ellers vi mennesker reagerer ligesom forsøgsrotterne, betyder det, at vi nu har fået endnu en god grund til at tænke os ekstra om, før vi går om bord i pastasalaten, de hvide ris, kartofler og franskbrød – for ikke at tale om slik, kager og sodavand.
Forsøgsresultaterne der er lavet af forskere fra Harvard Medical School og børnehospitalet i Boston, viser at kostkloge, læger og sundhedsmyndigheder burde have advare mod sukker og andre letoptagelige kulhydrater på lige fod med fedt.
Menneskers store sukkerindtag – og de kostkloges mange års ensidig fokus på fedt – er en væsentlig årsag til både det øgede antal overvægtige børn og voksne, og til stigningen i antallet af børn og voksne med metabolisk-syndrom og sukkersyge.
For at mindske kostens indhold af de hurtige kulhydrater skal man spise morgenmad bestående af frisk frugt, evt. suppleret med havre, klid eller byg.
Iøvrigt spise groft brød med hele kerner, masser af frugt og grøntsager samt salat med dressing af olivenolie og eddike.
Omvendt bør man undgå sukkerholdige produkter som slik, kage og sodavand og stivelse fra hvede, majs, pasta, hvide poleret ris, kartofler.
Den bedste måde du selv kan undgå at spise det forkerte slags kulhydrat, er at bruge det Glykæmiske indeks (GI). GI er det system der beskriver, hvorledes forskellige madvarer påvirker dit blodsukker. Dette koncept kan hjælpe mennesker med sukkersyge, folk til vægttab og idrætsfolk til bedre sportspræstationer.
En mad med lavt glykæmisk indeks kan have særlig betydning for vægttab, sundhed og velvære, da disse kræver længere fordøjelse, længere ophold i mavetarmkanal og et der af langsommere optagelse til blodbanen, og der med et jævnt og mindre blodsukker påvirkning. Det bevirker tilsvarende at insulin-respons bliver mindre, hvorfor også mere energi fra glukose-sukker indgår i aktuel energiomsætning og mindre bliver sendt på lager i fedtdepoter.