Om at undgå det metaboliske syndrom.

Om hvad man kan og bør gøre….

Først og fremmest ved ændringer i livsstil. – Vægttab, motion, nedsat energiindtag i gennem kostomlægning og evt. rygeophør. Alt sammen bidrage til ændring i dine risikofaktorer i rigtig retning.

Når jeg har valgt at medtage kendskabet til det metabolisk syndrom på siderne her, er det fordi at mange af de faktorer, der bidrager til udviklingen af metabolisk syndrom og diabetes faktisk er styrbar. Det kræver dog at man vågner lidt op, er bevist i sine valg og sætter handlingerne bag ved, – selv tager “styringen af bussen”.

Her er fem punkter, du kan forholde dig til for at forebygge diabetes og metabolisk syndrom:

  • Opretholde en sund vægt. Har du opnået vægtreduktion og har besluttet dig for et varig vægttab, ja så er du allerede på vej. Ved vægtreduktion og ved at miste så lidt som 5 til 10 procent af din kropsvægt, og fastholde den der, kan skære din risiko for diabetes til det halve og vil også reducere graden af det metabolisk syndroms fremdrift.
  • Være aktiv Tredive minutters fysisk aktivitet om dagen, de fleste af ugens dage, Eller mere hvis det er muligt – kan hjælpe med at reducere din risiko for metabolisk syndrom og diabetes yderlig. Motion er afgørende, fordi det hjælper med at kontrollere din vægt, sænker blodtrykket og hjælper din krop til at bruge insulin mere effektivt, og dermed reducere dit blodsukker. En undersøgelse af 6.410 midaldrende mænd gennem 28 år viste, at des mere aktive de var, når de ikke var på arbejde, jo mindre sandsynligt at de var til at udvikle metabolisk syndrom. Find bevidst aktiviteter du kan nyder, såsom at gå, gå tavgang eller dyrke noget sport, – cykling, kajak, alene eller på hold. – “Planlæg det realistiske, – gennemfør det planlagte”.
  • Der må ikke ryges. Selvom cigaretrygning ikke er en risikofaktor for at udvikle diabetes, er det en risikofaktor for at udvikle forhøjet blodtryk, forhøjet triglycerider, hjertesygdomme og metabolisk syndrom.
  • Begræns alkoholforbrug. En undersøgelse af mere end 1.500 mennesker blev det fundet at mænd, der drak mere end to drinks om dagen, og kvinder, der drak mere end en alkoholisk drik om dagen havde en øget risiko for metabolisk syndrom. Alkohol er også energi og alkoholiske drikke bidrager til øget samlet dagligt energi indtag. Således kan overforbrug  af alkohol føre til vægtøgning, højt blodtryk, og høje triglycerider, alle vigtige komponenter af metabolisk syndrom.
  • Sov godt, – Sov 7 -8 timer om natten. Selvom sammenhængen mellem daglig mængde søvn og metabolisk syndrom endnu ikke er fuldt forstået, har man teoretisk arbejder efter en model som viser en sammenhæng.  – Med en undersøgelse af 1.214 voksne fandt man, at metabolisk syndrom var mere tilbøjelige til at forekomme hos dem, der sov mindre end 7 – 8 timer om natten.

Kostomlægning. Spis vitalkost, – mere frisk frugt, grøntsager og fibrerigt, – mindre slik og tilsat sukker. Og mindre stivelse som tidligere omtalt…. 

Disse ændringer i kosten vil have en gavnlig effekt på blodtryk, fedt i blodet, blodsukker og på insulinresistensen.

Hvis du kan kombinere kostændringerne med lidt øget fysisk aktivitet, vil du tilmed opnå det er lidt lettere at holde et varigt vægttab. Dette vil have gavnlig indflydelse på alle de risikofaktorer, som udløses af metabolisk syndrom. – Øget fysisk aktivitet er vigtigt. – Også at du sørger for at være regelmæssigt fysisk aktiv.

Fysisk aktivitet sænker blodsukkeret, blodtrykket og mængden af lipider i blodet. Det forbrænde og kan som det eneste således fjerne begyndende blodåreforkalkning/åreforfedtning, forbedrer insulinfølsomheden, reducerer mængden af det farlige fedt omkring maven og bidrager til generelt varig vægttab. 

Tilstræb at bruge kroppen til moderat anstrengende arbejde dagligt, fx gå- eller cykel-ture mindst 30 min med lidt øget intensitet, hvor pulsen kommer lidt op, dog uden at komme til at svede. Cirka sådan at du stadig kan fører en samtale eller fløjte samtidigt.  

Hvornår skal jeg søge hjælp?

Hvis du ved, at du har mindst én af risikotilstandene i det metaboliske syndrom – som højt blodtryk, højt kolesterol eller en “æble-formet” krop – kan det være, at du allerede har syndromet uden at vide det. Tal med lægen om at få testet de andre komponenter i syndromet og fremlæg “din egen plan” for at undgå vider udvikling eller alvorlige følge sygdomme.

Symptomerne på metabolisk sygdom kan behandles og holdes under kontrol med medicin; for eksempel kan din læge vælge at give medicin til at sænkeblodtrykket, holde kolesteroltallet nede eller vedligholde et normalt blodsukkerniveau. På den lange bane anbefales en sund livsstil fremfor medicin, da dette er den bedste måde hvormed du kan sikre dig et langt og sundt liv.