Noget om morgenmad.

Noget om din morgenmad

Skal du have noget fra dagens begyndelse, noget at starte dagen på og ønsker varigt vægttab, er det bedste du kan gøre – at spise frisk frugt.

Lidt udskåret frisk frugt giver dig de vitale-kulhydrater at komme i gang på. Samtidigt bidrager det til at du i løbet af formiddagen har stabilt blodsukker, fordi du med frugtens sukker bringer byggesten til leveren og dens glykoneogenese med mobilisering af kroppens depotfedt…

Om morgenen er man i sluttet på kroppens hvile periode, midt i stofskiftes reorganiserings fase og i en periode i døgnet hvor kroppen har haft begrænset kostindtag. Således har organismen haft nedregulere blodsukker niveauer og har været henvist til den selvregulering med frisat kropsfedt som energiressourcer. 

Det er der og i den stofskifte tilstand vi med fordel skal forblive længst muligt i, op ad formiddagen, hvis formålet er vægttab/varigt vægttab eller det, – med mindre du er sumobryder, lever simultant til sådan eller er “ramt” af anden  “vagttjeneste” omkring et køleskab i nattetimerne…..

Kan du bibeholde i denne fedtforbrændings tilstand formiddagstimerne, er det naturligvis gunstigt for at opnå fedt og vægt reduktion. 

Tilsvarende kan jeg fortælle dig, at netop hvordan du naviger i din morgenmad kontekst, netop kan have betydning for din evne til at modstå sukker creaving efterfølgende dagen igennem. 

Spis frisk udskåret frugt eller rå grøntsager, måske i en overgangsfase lidt havregryn eller grød, lidt æg eller magert kødpålæg. Mælke produkter med normal fedt procent på 3,5 påvirker ikke blodsukkeret væsentligt.
Men vær særlig opmærksom på fedtreduceret mælkeprodukter, som skyr, som tilsætter majsstivelse som jævningsmiddel. Fedtet er væk, ja !, men kaloriermængden erstattet af sukker og kulhydrat…. Og så har vi balladen….

Ok! 

Har du chancen for at vælge din morgenmad som holder blodsukker og sukker niveau nede igennem noget  craving tilstand agtigt, – skal du nok står det igennem.

Morgenmad med Sukker, nej tak!

Morgenmad med masser af sukker er ikke mad for mennesker og  – slet ikke for børn. 

Vær opmærksom på at stort set alle morgenmads produkter har tilsat industri-sukker i store mængder, udover kulhydraterne fra stivelses indholdet. 

De meget sukker- og kulhydrat-holdige morgenmads produkter, må nærmest betegnes som rent slik. Hvis man så oven på drysser lidt ekstra strøsukker eller syntes at du “fortjener” et glas juice, bliver det kun endnu værre. 

  • Det er simpelhen ikke mad for mennesker.

Her følger morgenmads sukker indhold på liste, – med de værste først:

Frosties 37% sukker

Guldkorn 35% sukker

Crüsli chokolade 30% sukker.

Kellogg’s All-Bran 22% sukker

Cheerios 21% sukker

Bran Flakes (coop) 18% sukker

Bran Flakes (urtekram) 15% sukker

Fuldkorn (special K) 13% sukker

Havre Flakes (axa) 12% sukker

Havre Fras (quaker) 11% sukker

Morgenmad tilbehør:

Strøsukker selvfølgelig = 100% sukker

Honning 82% sukker

Syltetøj op til 67% sukker

Rosiner 65% sukker

Pålægs chokolade 62% sukker

Nutella 56% sukker

Ren tørret banan, ikke stegt 28 % sukker her af 12% total frugtsukker

Tørret frugt mix måske 50% afhængig af frugttype og tilsat ekstra sukker ud over det naturlige fra frugten.

Drikke yoghurt 12% sukker

Frugt yoghurt 10% sukker

Juice 10% sukker

Cacao mælk 9,5% sukker

Spis noget frisk frugt til din morgenmad og forbliv i slut nattens  “fedtforbrændings mode”….. det vil gavne dit ønske om varigt vægttab. 

Müsli – pas på sukker indhold, enten tilsat sukker eller sukker i tørret frugt som rosiner.

Du kan lave din egen sunde Müsli uden sukker, kun med havre og hvede flager og hakkede nødder og mandler.

Synes du i begyndelse af din beslutning om at opnå varigt vægttab, at du har svært ved at stå igennem formiddagen på friskfrugt alene, kan du supplere eller overveje som følger…

Acceptable Morgenmads produkter med max 10% sukker (bedste først):

Havregryn 1%

Rug Fras Quaker 3,7%

Fibre Flakes (urtekram) 6,8%

Kellogg’s Corn Flakes 8%

Bran Flakes (sund fornuft) 8%

Havrefras 9,9%

Fitness (Nestle) 10%

  • Bemærk dog, at nævnet sukker % er før sukkerskålen er “konsulteret” og ekstra strøsukker, med egen hånd, er drysset over.

Men! – Fornuftig morgenmad ud over frisk frugt..

Havregryn har 1% sukker, 10% fibre, 13% protein, vitaminer og mineraler, – og det eneste man bør indtage af kulhydrater (og tilbyde børn), sammen med groft brød og rugbrød.

Er du ude til noget brunch arrangement, kan du supplere dit morgenmåltid og kan foruden frugt bestå af mælkeprodukter, så fede som muligt (for at få langsomme kalorier), sødmælk, yoghurt uden sukker eller industri tilsat frugt – dog gerne tilsat frisk frugt eller hjemmelavet mysli. Der ud over ost, smør, æg, bacon, kød eller kødpålæg, fisk/laks, grøntsager fx. tomat, agurk mm og selvfølgelig frisk frugt.

Husk at fedt, mætter i lang tid og det er ikke det der gøre du ikke holder et varigt vægttab. Vi har desuden brug for fedt og kolesterol, ikke mindst børn har brug for det, i deres vækst og udvikling. – sukker og kulhydrat holdig morgenmads produkter er ikke barnets tav og ej heller andres. 

Hurtige kulhydrater som sukker og cornflakes med sukker på, feder meget mere, mætter ikke i lang tid og giver tilmed de store svingninger i blodsukkeret.

Det er sund fornuft at erstatte strøsukker og de hurtige kulhydrater fra industri tilvirket morgenmads produkter med friskfrugt eller vis du har behov for andet…. grove kulhydrater som havregryn/havregrød, fede mælkeprodukter, æg, kød og grøntsager. 

Det er bedre ernæring, giver et stabilt blodsukker, giver mæthed lang tid, giver en god energiomsætning i din krop, skaber velvære og en god indlærings basis for børnene.

Skummet mælk er ok, men det er ikke nødvendigvis det at fjerne det meget sunde mælkefedt fra mælk der kan gøre den store forskel. 

Fedt feder ikke i samme grad som sukker/kulhydrater. 

Fedt, det mætter og slanker tilmed, – ved at opholde sig længere i tarmkanalen, derved binde kulhydrat længere i tarmkanalen,  holde blodsukkeret i ro og trække energi fra kroppens fedt/energi depoter så længe.

Er du bange for at badevægten løber fra dig, er det kulhydrater, først og fremmest industri tilsat sukker, du skal skære ned på. – Det er industri kulhydrater og stivelse der laver balladen og er en fedende morgen mad.

Store svingninger i blodsukker.

Starter du dagen med nogle kulhydrater med lavt glykæmiskindeks og derved holde dit blodsukker i ro, har du nemmere ved at fortsætte dagen uden sukker craving og svingende blodsukker. 

Der i mod…  Det meget sukkerholdige og fiberfattige morgenmad er simpelthen ikke mad for mennesker og især ikke for børn. 

Det er meget hurtige kulhydrater som optages hurtigt, får blodsukkeret til at stige lynhurtigt, for så at falde 1-2 timer senere endog under normalt niveau (som andet sted beskrevet, på grund af stor insulin frigivelse). Blodsukker under niveau, giver træthed, sult, irritabilitet, aggresivitet, ukoncentreret, dårlig indlæring.

Det eneste man tænker på er at få noget at spise, – en snack. Aller helst noget sukkerstads….og så er det nemt at tage en lille “snitte”, chokolade bar, wienerbrød eller et cola skvulp. Så kører karrusellen igen med hurtig stigning i blodsukker og fald igen lidt senere….træthed, sult, irritabilitet, aggresivitet, ukoncentreret og så videre. 

Stadig svingninger i blodsukker og insulin niveauer er det der med tiden fører til metabolisk syndrom, insulin resistens og så siden fedme, så diabetes og alverdens sundheds problemer.

Velbekomme!