Om vægten.

Man står på en badevægt og stirrer på et tal: Det er for stort. Endda større end sidst. Man har taget på. Igen….

Hvad er det med det tal? Legemsvægt, kropsvægt, antal af kilogram man vejer. Hvorfor er det så ubønhørlig?

Man har jo været ude at motionere. Man har fulgt kostrådene og spist efter kostpyramiden, masser af ris, pasta, kartofler og brød – uden smør. Man har lyttet til rådene fra ernæringseksperter, fedmeforsker, kostkonsulenter og fitnessfanatikere. 

Man tog selvfølgeligt lidt godt for sig af desserten, men helt ærligt, den var det værd. Man har lige været igennem en festlig tid. Man skal også tænke på det sociale i måltidet, – mad få mennesker til at mødes. 

Men vægten er ligeglad med alle forklaringerne. Den viser bare et tal, `et tal: Vægten. Og den vokser. 

Badevægten foretager en måling, den er fløjtende lige glad med alle omstændigheder og historier, den koger det hele ned til en størrelse, som registreres i form af et tal. 

Om man er farvet, blå eller rød, sur eller glad, charmerende eller atletisk, er den ligegyldig. Den kommer kun med et tal. Resten ser den bort fra. 

Mange meget veltrænede mennesker vejer en hel masse, for de har mange muskler. Man vejer selv en hel masse, fordi man har meget fedt. Det skelner vægten ikke mellem, den vejer bare. Koger hele ens eksistens, livsførelse og fornøjelse ned til et nedslående tal.

Det er en nedkortning, en forsimpling, en reduktion, – som enhver måling er det: Bare et tal!

Men fordelen ved et tal er, at man kan sammenligne. Hvad vejer man før? Hvad vejer de andre? Hvad vejede de andre før? Hvad vejer de nu?

Tallet gør det muligt at se, om der sker forandring. Om man tager på, om de andre tager på, som de står der på deres badevægte og stirre på et tal. 

Man er ret alene på en badevægt. Man er den eneste der står der, alene med et tal, der bare vokser, uanset hvor dukse-agtigt man opføre sig….. 

Men nej. NEJ! – du er ikke alene. Over hele verden står mennesker på deres badevægte og bekymre sig om deres tal, der er blevet for stort og bare blevet større. 

Man er kun en ud af over en milliard mennesker, der har et tal der er blevet for stort. 

Der er noget helt galt…. 

Ja, noget er gået galt og påvirket ikke bare din vægt, men vægten for milliarder af mennesker verden over….

Øget velstand, overproduktion af landbrugs produkter og levnesmiddeler,  øget fødevare udbud, øget konkurrence, flere reklamer, billigere priser, national politiske- og økonomiske-interesser. Videre lobbyisme som foranleder fejlagtige beslutninger omkring officielle ernærings-anbefalinger og kostpyramiden. Så der af fejl- og  mis-information, – ligesom undervisning og vejledning, intervention og behandling af overvægt og fedme der på den baggrund er bliver givet på et uhensigtsmæssig grundlag. 

Nu er der en milliard mennesker verden over og dig der står med “aben”, – med en for stor vægt.

Der er imidlertid flere og flere, der får en form for spiseforstyrrelser og dermed et problematisk forhold til mad, sin krop og vægt. 

Også mange falder ned i et mentalt hul, betinget af at man kommer til at bryde sine regler igen og igen. Man har truffet beslutning om at nu er det slut med ….. En “overtrædelse” kan eksempelvis være at man igen spise et stykke kage – og når man først er begyndt på at bryde reglerne, så ryger der hurtigt fem stykker kage ned. – eller tilsvarende. Så er det ligemeget….

Vi lader os ofte styre af det ydre: Kostplaner, eksperter, regler og forbud. Men i virkeligheden burde vi lytte mere til kroppen, der hele tiden sender signaler om, hvad der føles godt, og hvad der ikke gør.

Føler man sig oppustet, strammer bukserne eller føler man sig utilpas, så skal man ændre noget i sin hverdag.

  • Kig på din krop i spejlet og tjek, om du har ændret form. Tag dig tid til at kende din krop, så du kan se, hvis der sker ændringer.
  • Brug også andre måleformer end vægten. Det kan være et målebånd, men du kan også holde øje med, om bukserne strammer eller du pludselig passer de gamle som du ikke passede sidste sommer
  • Fokuser på vaner og bryd de dårlige vaner og lad de vaner, der får dig til at få det godt, vinde frem.
  • Vil du veje dig, så vej dig en gang om ugen – eller hvis du synes det kan være bedre, så kan du veje dig en gang om måneden. Men vær opmærksom på, at din vægt også kan svinge et par kilogram +/-, alt efter mængden af tarmindhold, væske ophobning i kroppen, kvinders månedlig cyklus eller muskelmasse variationer. – Men over tid bør dit mål være at vægten gå ned af!

Imidlertid er der ingen der kommer og hjælper dig. Du må selv “tage styringen på bussen”. Træffe dine egne beslutninger, for din tilværelse og således valg af en ernæring som kan bringe dig et varigt vægttab ind i dit liv.