Lidt om Energi-indtag fra drikkevare.

Drikkevare  er også energi/kalorier indtag, når det drejer sig om andet end vand, te og sort-kaffe.

Som barn blev jeg af mine forældre, der havde oplevet krigen i Europa med fødevaremangel og rationering, opdraget til at forstå at mælk var godt og sundt.  Jeg drak et par glas sødmælk til morgen og fik sødmælk på min havregryn. Sødmælk til middags- og aftens-mad.

1 liter sødmælk indtaget i løbet af dagen var slet ikke ualmindeligt.

Den gang var jeg lykkelig uvidende. – Nu ved jeg at mælk både er meget næringsrigt og energigivende…

Energiindhold per 100g er i sødmælk 3,5% = 63 kcal. 1l. Mælk = 630 kcal, mere end 1/3 af barnets daglig energi behov var dækket alene af mælk….

I skolen blev der opstiller automater med sodavand og varme drikke. I skolen lære man at opføre sig ordentlig, gøre det rigtige således at man kan blive en god samfundsborger. “Automat drikke i skolen måtte være godt og sundt”…. og  jeg brugte mine løn fra avis og reklame omdeling til at købe sodavand og dejlig varm pulver-kakao…. – ligesom, mælk var godt og sundt. 1-3 kopper varm cacao per dag kunne jeg god fortjene…. syntes jeg. 

I dag ved jeg at: Energiindhold per 100g/ml er for varm cacao drik fra automat = 154 kcal. 2 kopper i gennemsnit/dag er 300 ml/g. – Varm cacao drik fra automat = 450 kcal, mere end 1/4 af barnets daglig energi behov var dækket her….

Her til kom min almindelige mad med basis ris, kartofler eller pasta til de varme måltider og øvrigt drikke, – juice, saftevand, pulver-cacao oprørt i mælk, sød-sodavand og frugtsaft min mor og storesøster presset af frugt og grønsager…. – det er “sundt”.…. – øh, eller hvad?

Intet anende om kalorie- og energi-indhold i drikkevare blev min vægt langsomt øget og blev bare tykkere og tykkere, til jeg som 12 årig kom til slanke specialist første gang. 

Det er i den kontekst jeg her vil henlede læsers opmærksom på at et ikke er en uvæsentlig del af vores energiindtag der kan komme fra drikke vare….hvor stort dit kalorie indtag fra drikkevare er, kan du jo selv overveje. 

Ideen i “manual til varigt vægttab” er udgangspunktet at tage bevidste valg og ikke blot køre på automatpilot. Hensigten er på ingen måde at “tælle kalorier” eller lignende, men blot have interesse i at vide hvad du gør for dig selv, når du træffer beviste valg i din hverdag. 

Her kommer nogle af mine overvejelser…

-Drik vand, mineralvand, kuldsyrevand, te, grøn te og sortkaffe så meget du lyster til hverdag og til fest – der er ingen kalorie og energi indhold.

-Zero- eller light-drikke produkter indeholder få kalorier, – ja… Imidlertid er der indhold af sødestof som snyder din organisme i “Første respons”, til at tro der er sukkersødt på vej i mave-tarm systemet, med negativ blodsukker respons til følge.

Din krop/organisme vil fjerne en smule glukose-sukker fra boldbanen og sænke blodsukkeret en smule, således at kroppen er klar til “nye forsyninger” af glukose-sukker. – blodsukker niveauet skal nemlig almindeligvis lidt ned for at sukkerstof kan optages, diffunderer,  fra tarmen til boldbanen. Imidlertid udebliver det forventede sukkerstof pga. produktets indhold af kunstig sødemiddel.
Blodsukkeret var imidlertid indstillet til at modtage sukker fra tarmen og vil derfor sende besked til din hjerne og du kan fornemme en forstærket sukker trang.

I den situation skal man kunne modstå denne sukker trang og kunne afvente organismens egen blodsukker-regulering og homostase, for at zero eller light drikken egentlig er gavnlig for dig og dit ønske om begrænsning af kalorie indtag samt varigt om vægttab, – ud over den til førte mængde vand…. naturligvis.

Set i det lys har zero- og light-drikke den modsatte effekt end forvente. Fordi den flytter en lille smule af blodets glukose-sukker til depot i fedtvæv i “første respons”. Stik mod den forventning man har, når man vælger en zero- og light-produkt….

Det er bare det du skal vide og være bevidst om når du vælger zero- eller light-drikke….men, de er meget sukkerfri i forhold til sukkersøde sodavand og kan således være godt alternativ også som blanding i ex. cocktails, hvis du vil vælge mere sukker let ved en festlig lejlighed.

-På spisesteder, caféer og kaffebar er menuen af cacao, chokolade, kaffe og te varianter stærkt stigende. Flere af tilbudene er i blandet med fuldfed mælk, fløde, flødeskum og ikke mindst mange forskellig sukker/sirup ingredienser. De fleste meget energirige.  I denne “jungle” skal du vælge… For ikke at være alt for kedelig kan jeg anbefale,: “at starte med ikke at vælge de fuldfede og sukkersøde varme drikke hver gang” og “måske fravælge dem i hverdagen eller på jobbet”.    – Det sikre valg er espresso, sort kaffe, americano eller te, alle uden sukker og mælk, evt. serveret suppleret med et glas vand eller mineralvand. Alternativ at du selv kommer sukker og mælk i din varme drik således at du selv styre doseringen. Nogle steder i bl.a. Italien  har jeg fået baristaeren til at lave en, så kaldt, “cafe longo”, re-press 2-3 x vand på samme espresso-bønner, – som mere smagfuld alternativ til “americano”. 

-Øl, alkoholfri øl 500 ml. = ca. 150 kcal. – pilsner type 500 ml. = ca. 185 kcal, Ale type 500 ml. = ca. 370 kcal.

-Rød-, hvid-vin eller rosevin? – Da skuespilleren Meryl Streep skulle spille hovedrollen i filmen “Den Franske Løjtnant Kvinde” skulle hun hurtig tabe nogle kilo i vægt for at få mere markeret og gusten ansigt. Det blev den gang fortalt mig at hun udelukkende drag tør-hvidvin… op til og under optagelserne til filmen. – 1/2 fl, Tør-hvidvin a 37,5 ml = ca. 250 kcal. – 1/2 fl. Rødvin a 37,5 ml. = ca. 275 kcal. 1/2 fl. Rosevin a 37,5 ml. = ca. 265 kcal.

-Cola eller Sukkersød sodavand 500 ml. = ca. 230 kcal. 

-Frugt saft eller juice 500 ml. = ca. 540 kcal

Se selv andre drikke i ernærings-tabeller…. som du kan finde andet sted på nettet….

Drik ikke formeget spiritus, vin, øl og sukkersøde drikke, – alkohol er også energi og kalorier.

Og igen her tilslut….

Ideen i “manual til varigt vægttab” er udgangspunktet at tage bevidste valg og ikke blot køre på automatpilot. Hensigten er på ingen måde at “tælle kalorier” eller lignende, men blot have interesse i at vide hvad du gør for dig selv, når du træffer beviste valg i din hverdag…..

God fornøjelse!