Noget om Slankemedicin.

Slankepiller som hjælp til vægttab. – ikke nødvendigvis 

Slankepiller kan bidrage til vægttab, hvis man som overvægtig har problemer med at skulle tabe sig. Men, men, men….

Her ser vi på, hvilke typer der findes, hvem de egner sig til, og hvad man kan forvente.

Det kan være nødvendigvis ikke så svært at smide de overflødige kilo, når man vejer, selv bare lidt for meget. – Ingen tvivl om det.
Men, prøv alligevel først at reducere på stivelse- og industrisukker- kulhydrat, et par sød-sodavand, på dag og/eller ugebasis, – sådan som siderne her anbefaler. Så lader du tiden arbejde og ser om ikke det kan flytte lidt på tallene på badevægte inden du overhoved overvejer diverse slankemidler.

Det ender alligevel med kostomlægning og ændret livsstil, hvis du ønsker varigt vægttab. Prøv lige for alle tilfældes skyld at starte med at “spise uden om” alle kartoffel- og hvidt-hvede-brød- produkter…. – i det mindste, inden slankemedicinen.

Imidlertid og desværre…. – hvis det gælder varigt vægttab, er der efter min mening, ingen simple løsninger eller Quick fix

 • Vi er skabt til at holde på fedtet, fordi det helt siden menneskets oprindelse har kunnet sikre arten og vores overlevelse i tider med knaphed på føde. 
 • Det er et overlevelsesinstinkt, som vi ikke kan slukke for, og som kan gøre det svært at tabe sig. 
 • Det kan også være svært at tabe sig, fordi kroppen søger tilbage til den vægt, man havde. – Homostase. Så hvis man var overvægtig inden kur og slankemidler, er det også den vægt, kroppen forsøger at nå tilbage til efter kuren. Dette fordi kroppen er indstillet til at tænke,: “næste slanke-hungersnød bare bliver værre”. 

Ok! Måske tænker du alligevel tanken og overvejer om man skulle prøve nogle slankemidler efter at have læst på nettet, at “de er effektive og uskadelige naturprodukter”. 

Både via nationale og udenlandske hjemmesider samt i helsekostbutikker, kan man købe mange “lovpriste” slankemidler uden recept. I Danmark er de registreret som kosttilskud og/eller medicinsk udstyr. 

Men før du begynder på slankemidler fra hjemmesider og helsekostbutikker, er det en rigtig god ide, – og vigtigt, at du kontakter din læge. Det fordi at det er ikke sikkert, at det er en god idé i dit tilfælde. – Måske kan lægen i stedet udskrive et receptpligtig slankemedicin, der er grundigt undersøgt og godkendt som medicin. 

Ofte er slankemidlerne på nettet ikke undersøgt så grundigt som receptpligtig medicin, hvis de overhovedet er undersøgt.
Det er nemlig et marked uden opsyn, så man kan ikke være sikker på, at det produkt, man køber, overhovedet fører til vægttab. Det kan desuden have utilsigtet og ubeskrevet virkninger eller bivirkninger. – Man skal være forsigtig! 

I bedste fald sker der ikke noget, men i værste fald kan det være farligt at bruge slankemidler, som man køber uden recept og uden kontakt med sin læge. 

Hvem kan få slankepiller på recept?

For at få udskrevet slankemedicin i Danmark, skal man være fyldt 18 år.
Man skal have et BMI, der er over 30 kg/m2.

Man kan også få slankemedicin, hvis man har et BMI, der ligger over 27 kg/m2, forudsat at man har en sygdom, der hænger sammen med overvægten. Det kan for eksempel være diabetes, hjerte-kar-sygdom, søvnapnø eller slidgigt i knæene.

Man kan dog ikke forvente et stort vægttab med slankemedicin alene, for det kræver også, at man: “lægger sin livsstil om og lever sundt”.

“Så er vi tilbage ved begyndelse, – kostomlægning og livsstilsændring….”

Almindeligvis bør man forinden, man prøver med slankepiller, have prøvet en livsstilsomlægning for at tabe sig.
De fleste, som går til deres læge for at få slankemedicin, vil blive anbefalet at spise en “sundere kost” og dyrke motion, samtidig med at de tager medicin, for at opnå den bedste effekt af medicinen. 

Så min anbefaling,: ”prøv at se hvad du lige kan opnå ved at starte med at “spise uden om” alle kartoffel- og hvidt-hvede-brød- produkter….ude medicin”. 

Men, alligevel gør det ikke noget at få lidt viden på området, hvis du, alt andet lige, går at tumler med tanken om at prøve slankepillerne.

Så du skal vide at der som udgangspunkt findes:  

3 receptpligtige typer slankemedicin

 • I Danmark bruger vi 3 forskellige præparater. 
 • Undersøgelser af medicinens effekt på vægttab viser altid “kun” et gennemsnit, som dækker over store variationer. 
 • Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget man taber sig. Nogle taber sig slet ikke, mens andre kan opnå “fantastisk” store vægttab, for eksempel 15-20 kilo på et år. – altså på et helt år. – Man skal dog ikke forvente et stort vægttab med slankemedicin alene, for det kræver også anden intervention, som at man lægger sin livsstil om og lever iøvrigt “et eller andet” sundt.
 • Så ingen slankepiller med mirakel effekt ude at der følger en eller anden form for intervention i form af øget fysisk aktivitet eller slanke diæt.  

Lad mig starte med at fastslå: “der er ingen vidunder midler”, “ingen Quick fix”….

Men muligheden for et slankemidler er tilstæde. Der er slanklægemidler, – tre af disse er godkendte som slankepræparater i Danmark:

1. Et præparat, der hæmmer fedtoptagelse via tarmen

Dette præparat virker ved, at enzymer får fedtet til at blive i tarmen og udskilles med afføringen i stedet for at blive optaget i kroppen via tarmen.

Man kan ikke få udskrevet denne medicin, hvis man har svært ved at optage næringsstoffer fra tarmen. Det undersøger lægen ved hjælp af blodprøver, før medicinen kan udskrives.

Effekten af pillerne er primært undersøgt, når man tager pillerne i et år. – hvor man så går og har lidt større, fedtholdige afføringer….. – ja i et år….

Disse undersøgelser viser, at hvis man tager pillerne foreskrevet i et helt år, taber man sig 2-3 kilo i gennemsnit.

2. Et præparat, der øger mæthedsfornemmelsen

Denne type slankemedicin indeholder tarmhormoner, der påvirker mæthedscentret i hjernen, så man spiser mindre.

Man kan forvente at tabe sig op til 5-6 kilo på et år med denne medicin.

3. Et præparat, der nedsætter appetitten

Formodentlig øger dette præparat også forbrændingen. Det indeholder et antidepressivt middel og et stof, der blokerer virkningen af morfin. Præparatet virker slankende, fordi det påvirker mæthedscenteret i hjernen, så man føler sig hurtigere mæt.

Fordi medicinen virker centralt i hjernen, frarådes den ved forskellige psykiske lidelser, som for eksempel bipolar lidelse.

Også ved dette præparat taber man sig op til 5-6 kilo i løbet af et år.

Ikke oprindeligt slankemedicin

Der har gennem tiden været mange forsøg med forskellige former for slankemedicin.

 • Det præparat, der virker ved hjælp af et tarmhormon, benyttes også til behandling af diabetes i mindre doser. Præparatet, som virker på receptorer i hjernen, består af to stoffer, hvoraf det ene er godkendt til rygestop, og det andet er godkendt til behandling af alkohol- og opioidafhængighed- osv….

Ny medicin i fremtiden

Nye præparater er måske på vej over de næste 5 – 10 år med virkestoffer, som muligvis skulle give større vægttab. Ja, men kun, imidlertid kun, hvis alt gå som i teorien, når først de har været i “real live studier” med rigtige levende mennesker ved vi mere om de kan holde hvad der bliver lovet. . 

Virkestoffet her er for eksempel andre tarmhormoner end de hidtil anvendte, – lige som kombinationspræparater er på vej.

 • I fremtiden vil slankemedicin måske give bedre muligheder for at tabe sig mere. Det er dog svært at sige noget om, hvor lang tid der vil gå, før de er på markedet….. Så det er der ikke nogen grund til at gå og vente på, hvis man alligevel overvejer selv at gøre lidt indledende øvelser i form af kostomlægning og lidt livsstilsændringer. 

Når, ja…. Der kan jo også være:

Bivirkninger ved slankemedicin

Som ved alle former for medicin har de receptpligtige slankepiller også utilsigtet virkning eller dissideret bivirkninger. 

– Hvis man ikke sørger for at spise fedtfattigt, mens man tager pillerne, der hæmmer fedtoptagelsen, kan man få såkaldt fedtdiaré og lækage, hvor man ikke selv kan styre sin afføring.
– Det er en af de gode grunde til, at nogle mennesker fravælger denne form for slankemedicin….

– Medicinen med tarmhormon kan hos nogle give kvalme, oppustethed og mavegener. 

– Og medicinen, der virker på receptorer i hjernen, kan også give mavegener, og herudover kan man få noget hovedpine.

Hvorfor overhovedet få slankemedicin?

Man får bedst effekt af slankemedicinen, hvis man samtidig sørger for en sund livsstil, hvor man indtager færre kalorier og sund kost, dyrker motion og arbejder med sine uhensigtsmæssig vaner. Slankemedicin virker kun, så længe man tager medicinen. 

Hvor lang tid, man skal tage medicinen, er individuelt.

Selv om slankepillerne ikke i sig selv giver de store vægttab, kan de måske motivere til, at man kommer i gang med og holder fast i en sund livsstil. 

Men det skulle du måske alligevel lige prøve inde….. – det der med pillerne. 

For nogle kan det også blive muligt at dyrke motion, uden at få helt så ondt i knæ eller led, når man taber sig. Men det er imidlertid gældende med og uden slankepillerne. 

 • Men ok, “Slankemedicin kan, i samarbejde med din læge, på en måde være den manglende brik i dit vægttab-puslespil”.

Imidlertid og desværre, – hvis det gælder varigt vægttab, er der ingen simple løsninger eller Quick fix.

Nu gentager jeg lige:

 • Vi er, som nævnt, som mennesker skabt til at holde på fedtet, fordi det helt siden vores oprindelse har kunnet sikre arten og vores overlevelse i tider med knaphed på føde. Det er et overlevelsesinstinkt, som vi ikke kan slukke for, og som kan gøre det svært at tabe sig og tabe sig varigt. 
 • Det kan også være svært at tabe sig, fordi kroppen søger tilbage til den vægt, man havde.
  – Så hvis man var “godt i stand” – rent vægtmæssidt, er det den vægt, kroppen forsøger at nå tilbage til, fordi:  “næste slanke-hungersnød bare bliver værre”. 

  Der er desuden mange andre faktorer, der spiller ind i forhold til føde og mad indtagelse.
 • Mad forbindes af mange mennesker med socialt samvær og familiær intimitet. 
 • Mange mennesker bruger også mad som trøst, når de er kede af det, føler sig stressede eller på anden måde ude af balance. 

  Nogle mennesker har dissideret dårlig samvittighed over at veje for meget….
  Men man behøver ikke at have samvittigheds-kvaler eller føle sig som “et dårligt menneske”, fordi man ikke kan tabe sig, – når og hvis man har prøvet at reducere stivelses og industrisukker, begrænset hvidt-hvede-brød, pizza og pasta, majs og kartofler – og mel af samme. Har drukket  mindre sød-sodavand/cola og begrænset mellemmåltider med snacks og slik.
  OK!..…- Ellers prøv lige at starte med at “spise uden om” alle kartoffel- og hvidt-hvede-brød- produkter…. og se hvad det kan fører til over en månedstid.

  Når ja, her til sidst….. – Hvis man for eksempel har en udfordring med at trøstespise eller spiser fra aftensmåltid til sengetid, så hjælper slankemedicin alligevel ikke nødvendigvis. Her kan andre øvelser eller anden terapi være relevant, – sideløbende med ændrede kostindtag og ændret livsstil…..