Kom igang…..

Først kostændring, – så siden lidt motion!

Start med kostomlægning! – Det er så afgjort det vigtigste og giver dig lidt vægttab. Når så du har registreret vægtnedgang på badevægten, så kan måske vække lysten til lidt bevægelse i naturen, lidt mere rutine mæssigt motion og måske ligefrem træning. Men, – start med kostændringen og se vægten på badevægten gå ned, inden du begynder med blot korte gåture.
Det er nemlig således at den registerede vægt nedgang ophøret, når du begynder at gå regelmæssigt eller påbegynder anden fysisk aktivite. Det er imidlertid positivt, på den måde at vægten stagnere på grund af muskel opbygning samtidig med at der fortsat tæres på fedtdepoterne. Nu er det ikke på badevægten resultatet skal ses, men i det store spejl… Se at du ændre former på kroppen og mindre bevæger sig, af dit spejlbilled, når du uden tøj hopper forand spejlet.

Start her:

Skær ned på hurtige kulhydrater.
Den letteste måde at tabe lidt kilo, er at skære ned på forbruget af de hurtige kulhydrater: hvidt-hvede-brød, hvede-pasta, majs og majsstivelse, ris, chips, slik, sød-sodavand og så de ”hellige” kartofler….

Det gør at der hurtigt kommer bedre balance i energi indtag/forbrændings regnskabet og kroppen kommer til at tærer på fedtreserve-lagre ved forbrænder fedt i stedet, – og samtidigt opnår et mere stabilt blodsukker.

Det giver velvære, mindre oppustethed, bedre nattesøvn og ja, – mindre behov for mellemmåltider.

Det er jo således at alle de kulhydrater vi spiser, som ikke bliver forbrændt, i kalorieregnskabet, omdanner kroppen nemlig til…kropsfedt.

“Det er nemt at overspise de mange fristende tomme og hurtige kulhydrater, men meget sværere at overspise den lidt “tungere” vital-kost som mætter længe, – derved kommer der også en bedre balance i kalorieregnskabet.

Tip til at kommer i gang.
Til alle som ønsker større velvære og varigt vægttab. 
Spis det du kan li’, men Spis det til dine måltider….
Sæt dig ned for at spise og spis det du kan lide de tre gange om dagen, men skift i første omgang pasta/ris/brød/kartofler ud.
Hvis du så føler behov for lidt erstatning, så prøv med mere kål, salat, grøntsager, nødder, frisk frugt og bær, som erstatning.

Drop de løse snacks – snup et “godt glas” til maden
Drop snacks og mellemmåltider. Snup et glas vin eller en let øl til aftensmaden – det er bedre kvalitetsføde end snacks, hvede-kager og hvidt-hvede-brød, som du sparede i løbet af dagen.

Breaking news: “Gå en tur!”
Det er lige så godt at gå en tur på en lille time, som at løbe i en halv!”
Det er breaking news i forhold til de anbefalinger som har været gældende i årevis: -“Pulsen op!, Pulsen op!”

Det er i første omgang bare at komme igang. Bare komme afsted og få en fast rytme eller en rutine, – måske om at “gå en lille tur med hunden”, – også selv om man ikke har en hund… Den bedste motion er den man nyder, og den man får gennemført. – Den bliver man glad for i længden, – og det er det allervigtigste.

I første omgang bare 10-15 minutter slentretur er at anbefaler, senere kan det være en rask gang.
Men start forsigtigt og få muskulaturen i bevægelse. Senere kan man altid skrue lidt op for tid og tempoet, som giver øget forbrænding og dermed få hjertepumpen styrket gennem øget belastning.

Vægttab motiverer.
Start med kostomlægning og siden korte gåture. Det giver et vægttab, og så øges lysten til mere rutinemæssigt motion eller måske ligefrem træning.

Kroppen bør bevæges og lidt motion er i den forbindelse vigtigt, når vores arbejdsliv er mindre tungt, mindre belastende og mere stillesiddende. Det giver velvære, bedre vejrtrækning, muskelstyrke, nedsætter aldringsproces samtidig med at risikoen for udvikling af metabolisk syndrom og åreforkalkning reduceres.

I denne sammenhæng kan jeg også bidrage med det faktum at, “kun med motion kan man fysiologisk fjerne Arteriosklerose forandringer i blodkarrene,- Åreforkalkning”. Og tilsvarende at kun med “lav intensitets træning”, som eksempelvis gangtræning, kan man opnå reduktion i graden af Arteriosklerose eller Aterosklerose = Åreforkalkning.

Et vægttab kan være stærkt motiverende. Modstanden mod at cykle, gå eller måske dyrke sport bliver mindre, når vægten er lavere og grundformen er bedre.

  • Så her fra: “Gør lidt kostomlægning, så du begynder at tabe i vægt og begynd siden hen lidt mere motion, men – i den rækkefølge!

Når vægttab begynder at blive registreret:

Start stille og roligt
Start stille og roligt op med gåture – der er ikke noget der haster. Det er ikke et hæs blæsende træningsprogram. Den bedste motion er den man nyder, og den man får gennemført. – Den bliver man glad for i længden og det er det allervigtigste.
Resultaterne kommer over tid.

Tænk positivt.
Glæd dig over at være kommet igang, det du mærker, det du ser og de resultater du opnår. 

Prøv at være mere opmærksom på alt det der sker omkring dig og den natur der omgiver dig. Det er også godt for hjernen og virker afstressende.

Opsøg oplevelser. men, Varier oplevelserne:
Hen i parken….. “Hunden” ind i bilen og ud til en skov, op i et bakket terræn eller til strandengen.
Der er en verden af muligheder. Op på cyklen uden en forudbestemt rute. Genfind din gamle sport, – hvis det er muligt.

Helt almindelige aktiviteter så som havearbejde eller tummel med børnebørn tæller også.

Træningscentret… ikke nødvendigvis… Brug i vidst mulig udstrækning naturen til din motion.
Træningscentre, synes jeg, er selvpineri og koster dig gode penge, som kunne bruges bedre på gode råvare til din mad.
Omvendt kan der kan jo være gode grunde til at gennemføre center-træning. Det kan være genoptræning, eller at årstiden gør udendørsaktivitet for koldt.

Det bedste, man kan få ud af træningscentret, er at få styrketrænet de muskler i ryggen og overkroppen, som ikke bliver aktiveret så meget ved en almindelig rask gåtur. Løbebåndet kan være “gåturen” i vintermånederne….

Afsted 2-3 gange om ugen…. Kroppen har godt af fysisk aktivitet og det smitter på humøret, så det er min anbefaling at komme afsted 2 til 3 gange om ugen. 2 gange kan vedligeholde, 3 gange kan forbedre niveauet. – “Planlæg det realistiske, gennemfør det planlagte”.

Gavner livskvaliteten…. At vi i gennemsnit bliver godt 80 år, siger noget om hvor stærk en konstruktion mennesket er, men det gavner livskvaliteten hele livet, og specielt fra 50 til +80 år, at give kroppen en lille smule motion… 2-3 gange om ugen. 

Afsted med en medvind. Beslutningen om at komme igang er det vigtigste. hvis ikke du er kommet afsted før… så start i det milde forår – det føles lidt lettere. “- ligesom lidt i medvind…”